Депутатите забраниха рекламите на електронни цигари

Депутатите забраниха рекламите на електронни цигари   - E-Burgas.com

Единодушно и без дебати Народното събрание прие на първо и второ четене промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, касаещи въвеждане на забрана за популяризиране и рекламиране на електронните цигари и контейнери за многократно пълнене. С новите текстове се въвежда и забрана за предлагане и продажба на цигари и тютюн, които съдържат добавки като витамини и кофеин.

Промените трябва да приведат националното ни законодателство до 20-и май, тази година, с правото на Европейския съюз в областта на производството и продажбата на тютюневи изделия. Така производителите ще трябва да уведомяват шест месеца предварително Министерството на икономиката за всяко ново тютюнево изделие, информация за съставките и емисиите в него. съобщава actualno.com. За определени добавки в цигарите и тютюна ще трябва да се извършват и проучвания на пазара.

Промените се прокарват заедно с добилото популярност изискване на кутиите с цигари да се слагат снимки и картинки с отблъскващи изображения, показващи вредата от цигарите. Комбинираните здравни предупреждения следва да покриват 65 на сто от външната предна и задна повърхност на потребителската опаковка и на всяка външна опаковка. При потребителските опаковки на цигари комбинираните здравни предупреждения следва да са с височина не по-малко от 44 мм и широчина не по-малко от 52 мм.
 

Коментари

Още от последните новини

Светът
Депутатите забраниха рекламите на електронни цигари   - E-Burgas.com

TikTock

Светът
Депутатите забраниха рекламите на електронни цигари   - E-Burgas.com

Африка