Депутатите приеха промените в Закона за здравето, връщат се на работа от 14 май

Депутатите приеха промените в Закона за здравето, връщат се на работа от 14 май  - E-Burgas.com

Парламентът възстановява работата си от четвъртък - 14 май. Това обяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в края на извънредното заседание за гласуването на промените в Закона за здравето предаде "Нова".

На председателски съвет ще бъде обсъдено как точно НС ще продължи работата си и какви ще са начините за регистрация, обяви още Караянчева.

Депутатите се събраха в петък извънредно, за да обсъдят промените в Закона за здравето.  Те бяха приети на първо четене със 125 гласа "за", 0 "против" и 69 въздържали се. От ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС, "Воля" и независими депутати подкрепиха законопроекта, единствено от "БСП за България" се въздържаха.

"Ако искаме да има истински контрол върху прозрачността на харченето на парите, които държавата дава за коронавируса, особено тези, които се дават по мярката 60/40. Още днес БСП ще внесе предложение за това в деловодството на Народното събрание", заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По думите й комисията трябва да се състои от представители на всички парламентарни групи, а ръководството й трябва да е от опозицията, за да има ясен отчет на парите, каза още Нинова. Нямате ясен план за това как се излиза от икономическата криза, обърна се Нинова към управляващите.

"Нашата подкрепа за мерките срещу разпространението на вируса са безрезервни в този момнент, но от друга страна се въздържаме на първо четене от подкрепа, тъй като има неща, които просто не могат да бъдат преодолени и те са в три основни направления. На първо място, въведената т. н. санитарна извънредна обстановка, тя няма кокнституционна основа. Според нас това може да доведе до непредвидени правни последници“, посочи депутатът от левицата Явор Божанков.

"Воля" подкрепи промените в Закона, който влиза в сила след премахване на извънредното положение. "Ние ще подкрепим на първо четене този законопроект и есетствено се надявам всички вие, а и ние, ще внесем предложения за корекция преди второ четене", каза Пламен Христов.

Групата на Обединени патриоти също подкрепи промените. Законопроектът бе подкрепен и от ДПС, съобщи д-р Джевдет Чакъров от партията.

"ДПС подкрепя като цяло промените в Закона за здравето, защото има необходимост от такъв закон за мерките, които ще продължат да действат след отмяната на извънредното положение на 13 май с цел ограничаване на епидемията от коронавируса и за подпомагане на бизнеса, заетостта и гражданите. Подкрепяме и по прицнцип промените в чл. 61 и чл. 63 от Закона за здравето, с които се дават правомощия на министъра на здравеопазването за въвеждане на мерки за опазване на живота и здравето на хората на територията на цялата страна и в отделни населени места и области. По отношение на избраната техника имаме резерви, но се надяваме те да бъдат прецизирани между първо и второ четене, за което ние ще направим съответните предложения", каза още той.

Текстовете вече получиха одобрениeтo на Парламентарната комисия по правни въпроси, а с тях кабинетът предлага мерките за справяне с пандемията от COVID-19, както и ограничаването на икономическите последици от нея, които да бъдат прилагани след края на извънредното положение. Срокът му изтича на 13 май, а правителството взе решение да не предлага неговото удължаване.

Законопроектът цели създаването на правна рамка, която да гарантира забавянето на разпространението на заразата, както и нормалната работа на здравната ни система.

В него е разписано, че всички противоепидемични мерки ще се определят с акт на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев или на директора на съответната регионална здравна инспекция по предложение на главния държавен здравен инспектор. Здравният министър ще определя и задължителната изолация на болните от заразни болести, на заразоносителите, на контактните с тях лица и на хората, които са влезли у нас от други държави.

Освен в здравната сфера, част от мерките са и социално-икономически. Предвижда се ползваният през 2020 неплатен отпуск до 60 работни дни да се зачита за трудов и осигурителен стаж. Предлага се още да не се провежда Национално външно оценяване за ученици от IV и X клас за тази учебна година.

Законът трябва да бъде приет на второ четене и обнародван в Държавен вестник преди 13 май, което значи, че депутатите трябва да се съберат на второ извънредно заседание най-късно в началото на следващата седмица. Следващото заседание на парламента е във вторник от 13 часа, обяви председателят на НС Цвета Караянчева.

Коментари

Още от последните новини