Деница Николова в с.Голямо Буково: С ремонтирания път до манастира насърчаваме туризма

Деница Николова в с.Голямо Буково: С ремонтирания път до манастира насърчаваме туризма - E-Burgas.com

„Усилията и инвестициите в пътната инфраструктура ще продължат през следващ мандат. Защото не просто се ремонтират или изграждат участъци, а се привличат инвестиции, насърчава се туризмът и се подобрява качеството на живот в населените места. Пример за това е и община Средец, която работи по проекти за свързаност“. Това коментира кандидатът за народен представител от листата на ГЕРБ-СДС Деница Николова.

Тя заедно с колегата си Галя Желязкова и кметът инж. Иван Жабов разгледаха единствения действащ манастир в Странджа „Свети Живоприемни източник“ в с.Голямо Буково. Той е построен през 12 век.  Пътят от селото до храма е реконструиран с общ проект с турската  община Пехливанкьой. Той е изпълнен по Програмата за трансгранично сътрудничество, с безвъзмездната финансова помощ от 453 979.78 евро. 

„Този проект е пример как ремонтът на пътя има добавена стойност. Заради лошото му състоение не е имало възможност да се развива туризъм в района. След реконструкцията се повишава туристическата привлекателност на зоната Пехливанкьой-Средец чрез общите природни и културни ресурси и свързаната с тях инфраструктура“, допълни Николова. 

Тя припомни, че в мандат 2017-2020 г. ремонтирани и в етап на изпълнение са над 4000 км републикански пътища. „Продължаваме с тези темпове и ще надграждаме постигнатото. Сред приоритетите ни в регионалната програма на ГЕРБ-Бургас е изграждане на четирилентов път Бургас-Средец“. 

Кметът инж. Жабов подчерта, че районът около селото е едно от посещаваните места в община Средец, а манастирът е в много добро състояние. През почивните дни мястото е предпочитано от хора с интерес към културния туризъм. 
„Като обновихме пътя до манастира, дадохме възможност на повече хора да опознаят месността и създадохме допълнителни предпоставки за развитието на туризъм. Бяха направени и заслони за отдих и почивка. Акцент по проекта е лековитата вода от аязмото в манастира и извори в съседство и такива от другата страна на границата. Те се проучват и ще бъдат рекламирани“, сподели още и кандидатът за народен представител Галя Желязкова. 

Коментари

Още от последните новини