ДБ: Длъжни сме да пратим оръжия на Украйна

ДБ: Длъжни сме да пратим оръжия на Украйна - E-Burgas.com

"Министър Кулеба ясно заяви: Украйна ще спечели тази война – 100%. Този кураж, дързост и смелост вижда целия свят. Затова ние сме длъжни да разгледаме възможността за военно-техническа помощ за Украйна, за да може украинският народ да защити живота, свободата, честта на своите граждани от руската агресия", се казва в декларация на парламентарната група на "Демократична България", която бе изчетена в парламента.

От ДБ акцентират, че е нетърпимо да гледат военните престъпления - мъченията, изнасилванията, убийствата, на цивилни.

"Представителят на българската общност в Украйна и депутат в украинския парламент г-н Кисе заяви, че от руската агресия на територията на Украйна загиват и много хора с български произход и настоя за оказване на военна помощ", се казва още в позицията на ДБ.
"Всяка една държава е голяма колкото е голямо нейното достойнство. В този смисъл България не е малка страна. И колко сме големи, зависи от нашата способност да разберем мащаба на настоящия исторически момент, а не от територията ни, още по-малко от плахостта на определени политически сили и техните лидери", категорични са от ДБ.

Настояват решението за предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна да бъде разгледано още в днешното заседание на Комисията по външна политика.

"Заедно с това настояваме хуманитарната помощ за украинските бежанци да не спира, каквито заявления бяха дадени от представители на държавни институции. Наш дълг като държава, изповядваща демократичните и общочовешки ценности, е да предоставим всяка помощ на хората, бягащи от агресора. Вярваме, че България ще прояви солидарност и ще остане вярна на своя исторически и цивилизационен избор", твърдят от ДБ.

Коментари

Още от последните новини