Държавни чиновници с най-много взети болнични по празниците

Държавни чиновници с най-много взети болнични по празниците - E-Burgas.com

Най-много болнични през изминалите празнични дни са взели служителите, работещи в бюджетните организации. Това стана ясно от анализ, представен от социалния министър Деница Сачева, свързан със злоупотребите с болничните.

Министърката посочи, че по време на Коледните и Новогодишните празници не се е увеличил значително броят на взетите болнични листове, но пък най-голям бил процентът на заетите в бюджетната сфера – 25%.

Според цитираните данни от Сачева в последните години разходите за парични обезщетения поради общо заболяване са нараснали от 253 милиона на малко под 463 милиона.

Затова и темата за злоупотребите с болнични ще бъде обсъдена в едномесечен срок в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Работодатели, синдикати и държавата са се фокусирали върху 40 мерки за ограничаване на злоупотребите, а при приемането им могат да се наложат законодателни промени, стана ясно от думите на Деница Сачева.

Какви точно мерки ще се вземат и кой ще плаща болничните обаче министърката не уточни. Щяло да се търси баланс, така че да се гарантира интереса на всички страни, както и да не се отнемат права на хората.
„Имаме на масата 40 разнообразни мерки. Но това, което се споразумяхме, е да не се натоварва бюджетът, работодателите да получат своите мерки за ефективност, сигурност и контрол и да направим така, че да няма нарушаване на вече дадени права на гражданите. Обсъждат се различни варианти, но най-важното е, че права на хората няма да се отнемат“, каза Сачева, без да издава подробности.

Източник: "Дарик"

Коментари

Още от последните новини