Д-р Трошанова: Децата влизат в час директно със смартфона, забравихме да спортуваме и да дишаме чист въздух

Д-р Трошанова: Децата влизат в час директно със смартфона, забравихме да спортуваме и да дишаме чист въздух - E-Burgas.com

50% от пациентите в бургаската белодробна болница са с ХОББ

Децата влизат в част директно със смартфона и слушалките, вместо да правят сутрешни гимнастики, както преди, не ходят вече на екскурзии, и ние забравихме да дишаме чист въздух. Това каза д-р Евелина Трошанова по време на пресконференция на Асоциаицията АББА и общината за превенция на хронично обструктивната белодробна болест (ХОББ), която налазва все повече хора поради неправилен начин на живот.

Основният проблем обаче е замърсеният въздух, който дишаме и от ХОББ годишно умират повече хора отколкото от рак на гърдата и белия дроб. Затова замърсеният въздух е първият екологичен и здравен приоритет в Европа през следващите години, разкриха от АББА. 430 хиляди души умират всяка година поради излагане на прахови частици, като статистиката показва, че 10 пъти повече хора са убити от замърсен въздух отколкото при катастрофи на пътя.

„Тютюнопуешенто е вторият най-чест причинител на тези заболявания, на трето място бих посочила неправилното лекуване. Безконтролното изписване на антибиотици води до резистентност на микроорганизмите към съответния антибиотик и в бъдеще ще бъдем изправени пред факта, че ще имаме бактерии, резистентни на нормалните антибиотици“, заяви още д-р Трошанова.

Тя вмъкна, че вкарването на един антибиотик в практиката е много труден и бавен процес, дори през последните 20 години нямаме вкаран нито един нов антибиотик, т.е. световното човечество и наука е стигнало до това ниво. „Целта на превенцията и пропагадните кампании, които правим е да не се изписват и да не се лекуват безконтролно от аптеката с антибиотици. Четвърта причина за развитието на ХОББ е че забравихме да спортуваме. Спортът играе голяма роля за развитието на белия дроб и неговите функции, но го преместихме в затворените фитнес зали, където дишаме същият въздух – не се филтрира, а само се изстудяват бактериите вътре“, добави специалистът.

Притеснителен се оказа и фактът, че най-честият пациент  в Специализираната болница за активно лечение по пневмофтизиатрични заболявания в Бургас е хобаджията, които са повече от 50%. „Астмата в момента я лекуваме много добре и успешно, но за съжаление пациентите прекъсват сами лечението, когато се почувстват добре и след това се налага лекарите да увеличават дозировките и отиваме отново до онова ниво на хронифицираната астма, т.е. неспособност на организма да се върне към своите нормални функции на дишане и газообмен“, разкри д-р Трошанова.

Основната цел на кампаниите на АББА е да изострят вниманието на обществото към заболяването и профилактиката му.

„Нашият основен ангажимент като местна власт в това отношение е да осигурим равнопоставен достъп до качествените здравни услуги, нещо което се стараем да правим доколкото е възможно при тази Законодателна база и финансиране. Това, което е много важно и което държавата леко е загърбила е превенцията на тези заболявания“, сподели зам.-кметът на община Бургас д-р Лорис Мануелян.

Четвърта година вече Асоциацията и ибщината провеждат кампании за превенция и профилактика на заболяванията на дихателната система.

Галерия
Коментари

Още от последните новини