Д-р Димитър Германов: Бюджетът ни не е прекалено оптимистичен, но е достатъчен

Д-р Димитър Германов: Бюджетът ни не е прекалено оптимистичен, но е достатъчен - E-Burgas.com

Община Приморско запазва стабилната си политика, ще търси 2 млн. лв. за брегоукрепване на река Дяволска

Днес Приморско бе поредната община, която гласува своя бюджет за 2020 година, в размер на 19,3 млн. лв. Традиционно гладко и безпрепятствено общинските съветници одобриха планирането му от екипа на д-р Димитър Германов и неговата администрация. Какви предстои да се случи в китната южна община, за какво не достигат пари и какви цели ще се реализират обясни лично ръководителят на общината.

Д-р Германов, гласувахте успешно Бюджет 2020 на община Приморско, какви са приоритетите пред него?

Те не се различават от предходните години, ние следваме една политика на стабилитет. В този смисъл бюджетът, който е приет – 19,3 млн. лв., се различава с около 2 млн. лв. от предходната година, но това не е вследствие на по-малко заложени приходи, а на това, че в предните години имаше прехвърляне на средства и отделно допълнителни средства от МОН и средства с положителен знак, вследствие на кредита. Т.е. бюджетът е общо взето е равностоен.

Основните насоки, свързани с разходите, разбира се инфраструктурата като цяло. Включително и туристическата във всички населени места. Продължаваме политиката да няма конфликт между всички населени места и разбира се потребности и възможности на община Приморско да направи инвестиции. Акцентът, разбира се, е в Приморско и Китен, в момента предстоят два сериозни обекта, единият го приключваме – Стамополу – Иглика, финансиран директно с ПМС и ще го отчетем до 2 месеца. Другият основен обект, е пречиствателната станция, която надяваме се, в кая на март да приключи, следват кръговото кръстовище в Приморско, детските градини в Приморско и Китен, асфалтиране и изграждане на улици, подземна инфраструктура, изграждане на къща в стар български стил в Ново Паничарево, като музей, с трансгранични средства. По отношение на социалната програма също отделяме сериозни средства, инвестираме при хората с трудно социално положение (100 хил. лв.). Спортът също се финансира по всички направления, финансираме провеждането на културни мероприятия, обсегът е широк и сериозен.

Ако трябва да го характеризирам – това е един нормален устойчив бюджет. Не е прекалено оптимистичен, но е достатъчен. През годините, ние показваме как бавно и устойчиво вървим стабилно, което дава възможност на жителите ни да живеят добре и да правят бизнес в една нормална среда.

Как приемате трите гласа въздържал се, това ли ще Ви бъде основната опозиция?

Ами опозицията е необходима, когато има аргументи и мнение. Дебати нямаше, защото всичко се решава по комисиите. Когато имаше комисии те продължиха часове. Тогава бяха основните коментари, но в 99% от това, което ние сме предложили, то се прие по време на комисиите. Имаше допълнения, разбира се, не сме машини, пък и в края на крайщата колегите имат необходимата компетентност и каквото има допълват. Но, неслучайно след гласуването аз зададох въпрос каква е причината за въздържането и никой не отговори така, че въпросът не е към мен. Всеки един ръководител има необходимост от опозиция, която да контролира неговото поведение, така че аз приемам сериозните аргументи. Там, където ги няма, е противопоставяне, което е… Важно е решението.

Съветът днес отхвърли и промяна на ПУП в Китен, за какво точно става въпрос?

Това е искане от ВиК във връзка с присъединяване на канализацията, транспортираща отпадни води към пречиствателна станция, която е в Китен. Аргументите ги изложи съветникът Дамян Петков. Това е причината да бъде отказано искане на ВиК – да бъде изградена връзка от мръсната канализация в Лоезенец в Китен. Притесненията са едни – когато правихме проекта за модернизиране на пречиствателната станция ние изходихме от база данни, иззети от територията на община Приморско, като съответно ние залагаме в перспектива развитие на територията и брой хора. И в момента, където дойде нещо допълнително, където кара хора, в един момент този капацитет ще се изчерпа много рано. Това е причината, ние не се противопоставяме на ВиК или решенията на държавата, но като цяло това, което сме изпълвали като аргументи в един момент, в перспектива, очакваме да се случи, ще бъде минимизирано под срок, което не е правилно.

Във връзка с желаните външни инвестиции за изграждане на рибени ферми в акваторията на Приморско, срещате ли подкрепа от държавата в желанията Ви за законопромени?

Преди години ние направихме многостранна среща с представителите на различни черноморски общини и тогава внесохме обобщено искане. Но нямаше решение, затова казах днес, че отново ще инициирам, съответно като запозная компетентните хора и ресурс да направим такава среща и да дадем такова предложение. Не е редно фирмите да правят движения по някакъв проект една година, да харчат маса пари по различни институции и накрая да дойдат при нас и да им кажем „не“. Ние сме против тях, а против начинът, по който правят бизнес. Все пак и инвеститорите, трябва да се съобразят с мнението на територията, в която искат да правят бизнес.

Какво се случва с укрепването на река Дяволска?

То стои на дневен ред, имаме внесен проект в МОСВ по една програма, която не се осъществи, затова търсим варианти за финансиране на този проект. Защото укрепването ни дава възможност за развитието на лодкостоянки и респективно на пешеходната зона, която е отгоре. След като направихме Стамополу – Иглика в северната част, реално сме оправили и всички подходи към северната част на града, остава само в южната част тази зона. За тази година, към настоящия момент, нямаме информация за такива програми, но все пак ще преценим възможностите.

Каква сума е необходима?

Около 2 млн. лв. е самото брегоукрепване, а пешеходната зона отгоре, е около 1,4 млн. лв. Но в края на крайщата това е ролята на всеки един ръководител да се бори за пари за реализацията на съответните проекти.

Докъде стигнаха процедурите за кръговото кръстовище на входа на Приморско?

Вървят успешно, трябва да приключат до 10-15 дни, но все пак това са процедури. Ако имаме късмета всичко да започне нормално, можем да започнем изграждането му преди сезона и в началото на сезона да бъде изградено 90%, ако не – есента.

Коментари