Бургаската “Фурия” е втора в своя клас Twostar и пета в общото класиране

Бургаската “Фурия” е втора в своя клас Twostar и пета в общото класиране - E-Burgas.com

Точно преди една седмица 22 плавателни съда стартираха едновременно своето участие в състезанието за прекосяване на Атлантическия океан по северния маршрут, от Великобритания до САЩ. Един от тях е яхтата "Фурия", управлявана от бургазлиите Михаил Копанов и Диан Зайков. В момента те се движат втори в своя клас Twostar, който е за двучленни екипажи. Пред тях е само германската яхта Rote 66, водена от Уве Рьотгеринг и Ася Райковска, а най-близо зад нашите са лодките Happy и Midnight Summer Dream. Засега нашите момчета са пети в генералното класиране, оглавявано от Vento di Sardegna със скипер Андреа Мура /от класа за "самотници" Ostar/.

Представянето на Мишо и Диан дотук при първото им участие в това трудно състезание е повече от успешно, като се има предвид, че много ветроходи вече са извън надпреварата заради повреди, проблеми с управлението и навигацията, предизвикани от лошите метеорологични условия. Някои се върнаха в Плимът, където беше даден стартът, други обърнаха на юг към Португалия.

В началото на състезанието всички се движеха по идеалната права линия към финала. След прекосяването на Келтско море обаче попаднаха в зона на силни насрещни ветрове и повечето скипери насочиха лодките на север, към Гренландия, привидно отдалечавайки се от целта. Днес водачите в класирането, сред които и "Фурия", явно са "хванали" по-удобен вятър и всички едновременно извиват на юг, връщайки се на пътя към САЩ.

Добрата позиция в момента ще позволи на Мишо и Диан да атакуват още по-предно класиране. Те имат амбицията и уменията да го направят. Участието на "Фурия" се осъществява с финансовата помощ на Община Бургас, а яхтата е безвъзмездно предоставена от нейния собственик Румен Котов. Движението на участниците можете да следите постоянно чрез сателитна тракинг система: http://yb.tl/rwyc_transat2017

Коментари

Още от последните новини