Бургас водещ по иновативни училища в страната

Бургас водещ по иновативни училища в страната - E-Burgas.com

Първият национален форум за иновации в образованието събра над 800 представители на български училища, регионалните управления на образованието, висшите училища, бизнеса и родителските организации. Той се проведе в "София тех парк" и чрез различни панели и дискусии бе споделен опитът на училища и организации, въвели иновациите в учения процес. Народният представител от Бургас Ася Пеева присъства на събитието като член на парламентарната комисия по образование.

„В момента 290 от близо 2400 училища имат статут на иновативни, т.е. въвели са нови предмети, увеличили са броя на часовете по определени предмети или използват нови методи на преподаване. Бургас се нарежда на челно място в тази класация и в рамките на форума бяха представени добрите практики на Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника – Бургас и Профилирана гимназия за романски езици "Г. С. Раковски". Морският град има силни позиции в сферата на иновациите и този подем продължава. Добра новина е, от следващата година Министерството на образованието и науката (МОН) ще стартира Национална програма за иновативните училища, в която с бюджет до 1.5 млн. лева ще се финансира обменът на добри практики по модела на програма "Еразъм"“, коментира бургаският депутат. Бургас бе представен на събитието от началник на РУО Виолета Илиева, директори на учебни заведения и преподаватели от морския град. С решение на Министерски съвет от 9 юли 2018 г., през  учебната 2018/2019 година в Бургас броят на иновативните училища се  увеличи с още 10, за да станат общо 19.

Форумът бе открит от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и заместник-министър председателят Томислав Дончев. Представен бе анализ на резултатите от иновативните практики една година след внедряването им в училищата. Най-често училищата избират да внедрят нови технологии, чрез които създават междупредметни връзки или въвеждат нови предмети в клас. Симулациите и ролевите игри също са сред популярните иновации, както и обърнат модел на класна стая, в която ученици преподават на ученици с помощта на учителите. Сред иновациите в България са "Изкуствен интелект“, родителски клубове и училищен парламент, здравословно училище - родителите могат онлайн да управляват храненето на децата си, като закупуват през интернет купони.

Коментари

Още от последните новини