Бургас шампион по осиновени кучета, но приютът пак се пука по шевовете (снимки)

Бургас шампион по осиновени кучета, но приютът пак се пука по шевовете (снимки)  - E-Burgas.com

Може да помогнете на кучетата да не страдат в клетките, като ги изведете на кратка разходка 

Цели 170 кучета са осиновени от бургазлии през миналата година, а 95 през първите шест месеца на 2019 година. Данните бяха предоставени на e-Burgas.com, след запитване от сайта ни за дейността на Приюта за безстопанствени кучета край "Пода". 

Въпреки добрите цифри обаче, приютът в момента е препълнен, а в една клетка живеят по няколко животни. Всички те са идеални за домашни любимци, тъй като са предани и любвеобилни, а най-много от всичко искат да бъдат обичани. 

Доведени кучета > осиновени кучета

В приюта се настаняват временно безстопанствени кучета  - родени като такива, загубени или изоставени от своите собственици, както и животни, доведени от граждани. Капацитетът на приюта за настаняване е за около 80-85 кучета, но към  момента е препълнен и са настанени около 95 кучета. Според служителите там животните са над 100, но те трудно могат да бъдат преброени. Има и няколко котки, които живеят в мир и разбирателство с кучетата. 

Само през миналата година в приюта са доведени 399 кучета, което си остава приблизително двойно на осиновените. Поради тази причина бройката им продължава да се увеличава и те живеят все по-натясно. 

Добрата новина е, че през последните години бездомни кучета рядко могат да бъдат забелязани по улиците на Бургас. Това става предимно в крайните квартали, както и индустриалните зони. Поради тази причини кучетата там се кастрират и чипират. 

Как може да помогнете? 

На хората, които обичат кучета се предоставя възможността да бъдат доброволци в приюта. Сами могат да решат с какво да са полезни. Понякога там попадат пострадали кучета, които имат нужда от специални грижи и лечение. Социализирането на кучетата с разходки и внимание е едно от важните неща, с което също може  да се помогне. Една кратка разходка в гората край "Пода" може много да помогне на кучетата, тъй като те страдат в тесните клетки, които делят с още няколко животни. 

Разбира се, приемат се и дарения на храна и медикаменти, но храненето на животните е строго забранено, а медикаментите трябва да са в срок на годност и одобрени от екипа ветеринарни лекари.

Дълготрайно решение

От общинския бюджет всяка година се осигурява съответният финансов ресурс за изпълнението на Програмата и дейността на приюта. Извършените разходи за дейността му през 2018 г. са в рамките на приетата по бюджета на община Бургас план-сметка в размер на 161 419 лв., а за 2019 г. заложените средства са 172 082 лв.

Изключително важно за качественото и дълготрайно справяне с проблема „безстопанствени кучета” е осъзнаването на факта, че единствено безотговорното ни отношение към животните и техните поколения са основна предпоставка за увеличаване популацията на безстопанствените животни. Трябва  да се преустанови притока на животни от дома към улицата, тъй като нежеланите животни са потенциални безстопанствени такива.

Галерия
Коментари

Още от последните новини