Бургас с най-много усвоени пари за санирането, до края на ноември са санирани 197 сгради

Бургас с най-много усвоени пари за санирането, до края на ноември са санирани 197 сгради - E-Burgas.com

1544 многофамилни жилищни сгради в страната са обновени по Националната програма за енергийна ефективност. По други 220 от общо 2022 сгради със сключени договори за целево финансиране с Българската банка за развитие се изпълняват строително-монтажни работи. Още 224 са на етап обследване.

На практика безплатното саниране се извършва с пари на данъкоплатците. Цените са доста високи, като в някои случаи обновяването излиза тройно по-скъпо. Също така налице са проблеми и с контрола. Строително монтажните дейности се извършват от избрани компании. 99% от населението облагодетелства супер скъп ремонт на останалите 1% , от който печелят близки до властта фирми.

Разглеждайки данните по региони то към края на ноември най-много санирани сгради има в Бургас – 197. Там сключените договори са общо 205, като по последните 8 сгради текат строителни работи, уточняват от МРРБ. В община Благоевград са обновени всички 143 многофамилни жилищни сгради, за които са сключени договори за целево финансиране. Реновираните блокове в Хасково са 77. В общината са сключени общо 110 договора за повишаване на енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради. Още 8 са в етап на строителство, други 16 – на етап обследване.

Обновителните дейности по 71 от общо 75 сгради със сключени договори за целево финансиране от програмата в Стара Загора са изпълнени. По последните 4 текат строителни работи. В Пазарджик са завършени всички 41 сгради със сключени договори за обновяване.

Коментари

Още от последните новини