Бургас приема 4-ия турнир по плажен такроу

Бургас приема 4-ия турнир по плажен такроу - E-Burgas.com

Тази събота Централният плаж на Бургас ще стане арена за атрактивния спорт плажен такроу /джитбол/. Последният от четирите полуфинални турнира ще се проведе на игрището за плажен футбол, намиращо се до ресторант "Нептун". Двубоите стартират в 9:00 часа.

Вече са ясни шампионите от трите полуфинални турнира. За Варна това е тимът на "Лациали" /Живко Бояджиев, Ивайло Георгиев-Пифа/, за Пловдив "Андип" 92 /Николай Павлов, Йордан Хърков/ и за Шкорпиловци "Лозенец" /Радослав Монев, Николай Илиев/.

Започват записванията за желаещите да се включат в турнира в Бургас. За контакти: телефон 0895 864 963. Двубоите ще се излъчват на живо в страницата: Bulgarian beach sepak takraw.

Шампионите в полуфиналните турнири си осигуряват място във финалния турнир по плажен такроу във Варна на 10-и септември, когато ще бъде излъчен супер шампионът. Тогава в звездния поток ще бъдат двойките: Христо Йовов-Милен Петков, Александър Александров-Здравко Лазаров, Георги Иванов Гонзо-Ивайло Петров, Александър Александров-Здравко Лазаров Електричката, Милен Георгиев-Пламен Крумов.

В другия поток ще попаднат четирите шампиона от полуфиналните турнири.

Наградата за супер шампионите на турнирите по плажен такроу е осигурена от планински СПА комплекс "Mentor Resort". Те ще получат уикенд за тях и половинките им в сърцето на Пирин планина. Победителите ще получат също шампионска купа и медали, осигурени от Община Варна. Мотото на турнира е "Не на агресията!".

Турнирите се организират от Олимпийски клуб-Варна 2013 със съдействието на Община Варна. Идеята срещна подкрепа и от Община Бургас.

Играта сепак такроу силно наподобява футволей и джитбол. У нас правим опит тази игра "да стъпи" на плажа с някои промени. Основната промяна е самата топка. За разлика от традиционния сепак такроу, в турнири на пясък у нас не се използва типичната за този спорт топка, изработена от ратан, или синтетични влакна, а топка размер 5. Има някои промени и в правилата. 

Целта е тази игра да стане малко по-достъпна за желаещите у нас и те да се забавляват на плажа. От една страна състезателите са улеснени от топките, с които ще се провеждат срещите, но в същото време атрактивните изпълнения, типични за сепак такроу, също изобилстват. 

Всички мачове протичат под звуците на динамична латино музика. 

Правила турнира по плажен такроу: 

Размер на терена: 13,4 на 6,1 метра;

Височина на мрежата: 1,55 м;

Топка: размер 5

Правила: Отборите са от по двама играчи. Състезателите имат право при отиграването на топката да използват крака, гърди, рамо и глава. Препоръчителни са атрактивни изпълнения със задни и странични ножици. При изпълнението на началния удар състезателят се намира зад аутлинията. Той си подава топката с ръка преди да я вкара с удар с крак в противниковата половина. Първият сервис се изпълнява след жребий. След изпълнението му играчите на противниковия отбор са задължени да направят поне две докосвания до топката преди да я върнат от другата страна на мрежата. Позволени са до 3 докосвания преди връщането на топката в противниковата половина. Един състезател може да направи максимум две последователни докосвания до топката. Точка се отсъжда при падане на топката на земята, при повече от две последователни докосвания от един играч, при допир на играч до мрежата при отиграването й, при директното й връщането с едно докосване след изпълнението на сервис, или ако не бъде върната в противниковата половина. 

Играе се до 2 от 3 сета. Играе се до 15 точки с 2 точки разлика в сет. При равенство /14-14/ сетът се печели от отбора направил 2 точки преднина, или достигнал пръв до 17 точки /което първо се случи/. При равенство в сетовете се играе тайбрек до 8 точки с 2 точки разлика в него. При равенство /7-7/, тайбрекът се печели от отбора направил 2 точки преднина, или достигнал пръв до 10 точки.

Коментари

Още от последните новини