Бургас отбелязва 141 години от Освобождението си (СНИМКИ)

Бургас отбелязва 141 години от Освобождението си (СНИМКИ) - E-Burgas.com

„Шести февруари е крайбрежен фар за всички нас, който ни помага да следваме вярната посока“, отправя поздрав кметът на общината Димитър Николов

Бургас отбелязва днес 141 години от своето Освобождение, като бургазлии за поредна година имат възможност да наблюдават богата програма от общината. Традиционно бе изпълнен ритуал по издигане на националния флаг на Република България и флаговете на ЕС и общината на плаца пред сградата на администрацията, след което бе отслужен благодарствен молебен за благоденствието на свободен Бургас.

Впечатляваща фотоизложба, проследяваща историята и създаването на национален парк-музей "Шипка", в момента е открита в Историческия музей. Експозицията е посветена на 60-годишнината на парк-музея на едноименния връх и е част от богатата празнична програма, с която ще бъде отбелязана 141-вата годишнина от Освобождението на Бургас.

Преди това пред Паметника на Руските освободители бяха положени венци и цветя в памет в памет на загиналите за Освобождението.

От 18:00 часа в Дома на писателя ще бъде представено експозе на Георги Райков „Свободата – творческо вдъхновение“.

Поздрав към бургазлии от кметът Димитър Николов по повод 6 февруари - Освобождението на Бургас:

"Скъпи съграждани, днес честваме една от най-значимите дати в историята на съвременен Бургас - Деня на неговото Освобождение.

Преди 141 години воденият от полковник Лермонтов отряд влиза в града, за да сложи край на османското иго. Цялото население на Бургас се стича, за да посрещне тържествено освободителите.

Днес ние скланяме глава пред делото и саможертвата на всички онези наши предци, които обрекоха живота си на идеята за свободна и независима България.

Прекланяме се и пред паметта на всички онези чуждестранни войници и офицери, които оставиха костите си по българската земя в името на Свободата.

Шести февруари е крайбрежен фар за всички нас, който ни помага да следваме вярната посока, да не губим идентичността си, да пазим паметта и традициите на нашия народ, да отстояваме правото си да бъдем суверенна държава в голямото европейско семейство.

Нека във всяко едно наше действие да се ръководим от принципите, които отстояваха до края на дните си българските просветители, духовници и революционери, за да продължим да бъдем достойни свободни граждани.

Честит празник, бургазлии!"

Галерия
Коментари

Още от последните новини