Бургас и Варна водят в развитието на жилищния пазар

Бургас и Варна водят в развитието на жилищния пазар - E-Burgas.com

„Лазур“, „Изгрев“, „Славейков“ и „Меден рудник“ са най-предпочитани за живеене в Бургас

Бургас и Варна в момента водят на пазара на недвижими имоти в големите градове в страната. Тук ръстът на сделките с жилища е между 5 и 6%, за разлика от София, където е нулево развитието, а пък в Пловдив спадът е с около 16%. Това обясни председателят на „Национално сдружение Недвижими имоти“ Добромир Ганев на пресконференция по време на форума „Имоти-Експо“, който днес бе открит на Флората.

Там стана ясно, че годината е започнала много добре както за европейската, така и за българската икономика, като стабилността в страната е пряко свързана с пазара на имоти и до момента БВП бележи ръст с 3%. Изложителите споделиха, че очакват цялата година да е благоприятна в този сектор заради отложеното покачване на лихвите от страна на Европейската банка.

Строителната активност до момента удовлетворява нуждите на бургаските клиенти, дава им добър избор, но периодът е такъв, че трябва да са внимателни по отношение на покупките на зелено. „Покупко-продажбата на този вид сделки, е изключително сложен процес, а още по-сложно е, когато става дума за ново строителство. Няма да спрем да предупреждаваме клиентите си за възможни проблемни проекти занапред. Съветваме клиентите си да ползват професионална информация от страна на нашите компании, както и юридическа помощ от юристи и отделите на нашите фирми, но не бива гражданите да се отнасят нихилистично към този сложен процес на придобиване на имущество на зелено“, сподели още Ганев.

Междувременно в Бургас най-предпочитаните комплекси са „Лазур“, където традиционно най-много се търсят луксозни апартаменти, а крайните „Изгрев“ и „Славейков“ стават все по-желани от младите бургазлии, най-вече заради наличието на много детски градини и училища. Това разкри председателят на бургаската структура на „Национално сдружение недвижими имоти“ Десислава Зехирева. „Развитието на инфраструктурата в „Меден рудник“, също го нарежда сред най-предпочитаните комплекси за живеене“, каза още Зехирева, като добави, че в Бургас най-много се търсят двустайни апартаменти, с отделна кухня, заради възможните модификации в тристайни. Търсят се и тристайни жилища от над 100 квадрата заради оптималната им цена в момента.

В „Имоти-Експо“ собствени щандове са изложени от всички водещи местни фирми в областта на недвижимите имоти, като клиенти ще получават изчерпателна информация днес и утре.

Галерия
Коментари

Още от последните новини