Близо 2 милиона са вече заразените с COVID-19 по света

Близо 2 милиона са вече заразените с COVID-19 по света - E-Burgas.com

Близо два милиона са вече заразените с COVID-19 по света предава "Нова". Починалите са почти 120 хиляди души. засегнати са 210 страни и територии, като особено сериозно е положението в европа. въпреки това редица правителства започват  облекчаване на ограниченията.

Австрия започва от днес частично облекчаване на въведените заради коронавируса ограничителни мерки. Отново отварят врати хиляди магазини в страната, като градински центрове, строителни хипермаркети, но и много малки магазини в рамките на план за рестартиране на икономиката. Въпреки това, строгите правила за социално дистанциране остават в сила, като хората се призовават да останат у дома колкото е възможно повече. А правителството предупреди, че опасността още не е отминала.

Различна е политиката обаче във Франция, където президентът Еманюел Макрон удължи строгите ограничения заради коронавируса с още четири седмици - до 11 май. В телевизионно обръщение той каза, че въведените ограничения са забавили вируса, но не са го победили. Французите ще трябва да продължат да избягват ненужните контакти. "Казах ви, че надеждата се завръща, но все нищо не е спечелено. В източната част на страната, както и в района около Париж болниците са препълнени. Навсякъде във Франция, както и в отвъдморските територии здравната система е под натиск, а епидемията все още не е овладяна. Трябва да продължим усилията ни и да спазваме правилата за ограниченията. Колкото повече ги спазваме, толкова повече животи ще спасим", каза държавният глава Еманюел Макрон.

Причината за удължаването е, че здравната система на страната все още среща трудности заради продължаващите стотици смъртни случаи и хиляди заразени всеки ден. Границите на франция остават затворени до второ нареждане.

Във Великобритания, коронавирусът е отнел живота на 717 души през последното денонощие. Това е почти същия брой починали в сравнение с предишния ден. Властите в Лондон призовават британците към дисциплина и спазване на ограниченията. "На фона на отрезвяващата реалност на смъртните случаи има и положителни признаци, че започваме да печелим тази битка, но все още ни предстои дълъг път. И както показват тез зловещи цифри, все още не сме подминали пика на този вирус. Затова, моля, продължете да следвате съветите! Сега повече от всякога останете си вкъщи и спасявайте човешки животи", обясни външният министър Доминик Рааб. 

В Италия беше преминат символичният праг от 20 хиляди починали. И все пак епидемията в страната показва признаци на забавяне. За последното денонощие са регистрирани 566 смъртни случая, но пациентите в интензивните отделения намаляват.

Коментари

Още от последните новини