Без автобусни екскурзии за майските празници

Без автобусни екскурзии за майските празници - E-Burgas.com

Организираните автобусни екскурзии в страната и чужбина за майските празници ще бъдат анулирани, алармират туроператори. Новата заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов продължи забраната за провеждане на групови туристически пътувания с организиран транспорт у нас и зад граница.

Председателят на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение бъдеще за туризма“ Павлина Илиева подчерта, че единствено туроператорите не са включени в "графика" за повторното отваряне на бизнеси. Така например с новата заповед "зелена светлина" за подновяването на своята дейност получават дори нощните клубове, а ресторантите и кафетата вече могат да посрещат клиенти и вътре в обектите си. Автобусните линии в страната също "вървят" и возят по 40-50 души, предава travelnews.bg.
Според Илиева трябва да бъдат отпуснати поне мерките, касаещи вътрешния туризъм, за да могат туроператорите да работят в рамките на страната. От "Обединение бъдеще за туризма" алармират, че Националаната агенция по приходите все още не е пуснала третата фаза за подпомагането на затворените бизнеси.

„Не можем повече да стоим на помощи. Искаме да работим, защото до 2-3 месеца фирмите ще фалират“, категорична бе Илиева, като допълни, че един туроператор трябва да има поне 30% оборот, за да се издържа.

Според Тодорка Енева - управител на туроператор, екскурзиите с автобуси за Великден и майските празници вероятно ще бъдат анулирани заради здравните разпоредби, които се изменят ежеседмично.  "Компаниите постоянно събират групи за пътувания и за пореден път в последния момент трябва да ги откажат и да връщат пари. Вече губим не само клиентите си, но и добре подготвените си кадри, обясни тя.
На същото мнение е и зам.-председателя на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) Георги Рачев. „Вероятно ще анулираме автобусните почивки за Великден и майските празници. Не знам колко по-опасни са екскурзиите от ресторантите, дискотеките и редовните линии. Липсва мотивация и обяснение за продължаването на забраната за работа на туроператорите.", смята той.

Туроператорите не очакват добър летен сезон, тъй като липсват ранни резервации на чужденци за почивка у нас. Българските туристи също не са добре приети в цяла Европа заради голямата заболеваемост у нас и ниския процент на ваксинираните. 

Коментари