Българският филм "Триумф" е предложен за "Оскар"

 

"Триумф" е българският филм, който тази година е избран да представлява България в категорията за "Най-добър международен филм" на наградите "Оскар" през 2024 г. Режисьори на филма са Кристина Грозева и Петър Вълчанов, които вече са известни с работата си върху успешните филми "Урок" и "Слава". Сценарият на "Триумф" е дело на Кристина Грозева, Дечо Таралежков и Петър Вълчанов.

Филмът е копродукция между България и Гърция и е реализиран с подкрепата на няколко европейски институции, включително Националния филмов център, Евроимаж, Гръцкия филмов център, както и с участието на Българската национална телевизия (БНТ) и Гръцката национална телевизия ЕРТ.

Историята на "Триумф" се развива в началото на 90-те години, веднага след падането на комунизма в България. Сюжетът разказва за секретна работна група от високопоставени офицери от българската армия, водена от ясновидка, която започва разкопки в търсене на мистериозен артефакт, обещаващ "окончателния триумф". Главните роли са изпълнени от известни актьори като Мария Бакалова, Маргита Гошева, Юлиан Вергов и Юлиан Костов.

Филмът впечатлява със своята кинематографична визия и оригинален сюжет, съчетавайки елементи на история, мистерия и психологическа драма. Оператор на продукцията е Крум Родригес, а музиката е композирана от Теодор Иконому.

Това предложение за "Оскар" подчертава не само таланта на българските и гръцките кинематографисти, но и колаборативния дух в европейското кино, като се надява да донесе международно признание на българското киноизкуство.