България има нужда от 11 хиляди медицински сестри

България има нужда от 11 хиляди медицински сестри  - E-Burgas.com

Близо 11 хиляди медицински сестри не достигат в България, алармираха пред "Хоризонт" от тяхната професионална организация.
Всяка година страната напускат поне 1000 медицински сестри, каза Милка Василева - председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. 

Големият проблем, за който никой не говори, е, че с този дефицит няма как да се изпълнят нормативните промени за качество и достъп до медицинската грижа: 
Така коментираната Национална здравна карта за първи път ясно показа, че има един критичен недостиг на 10 800 сестри и всъщност благодарение на това признание на Министерството ние се надяваме да бъдат разработени правилните политики за справяне с този недостиг.
Съсловието на медицинските сестри, санитарите и лаборантите остана встрани от обсъжданите промени в здравеопазването, но е факт, че за всяка нормативна промяна на здравните власти съсловните организации имаха възможност да дадат становище. 

Те заявиха, че подкрепят лекарските протести, но оставят на регионалните ръководства да решат дали да се в включат в националния протест в навечерието на лекарския празник. 

Коментари

Още от последните новини