България е изправена пред пред недостиг на работна сила

България е изправена пред пред недостиг на работна сила - E-Burgas.com

Изправени сме пред недостиг на работна сила и пред безпрецедентно ниска безработица.

Това коментира заместник-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев.

Национална кампания #Първа работа реализира през летните месеци Министерството на труда и социалната политика в партньорство с литературния формат "Пощенска кутия за приказки". Досега са проведени събития в Стара Загора, Варна и Пловдив, предстоят във Видин, Русе, Созопол и София. Кампанията е част от Европейската година на младежта и се финансира по програма "Развитие на човешките ресурси". В нея участват Михаил Билалов, Ваня Щерева, Александър Кадиев, Катерина Евро и Керана.

Пред камерата на Plovdiv24.bg заместник-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев сподели, че не е било трудно да се убедят известните изпълнители да се включат в кампанията. Той разказа подробности за #Първа работа, която е насочена към повишаване мотивацията на младите хора в търсене и намиране на подходяща работа, която ще им носи удовлетворение. 

"Страната в момента е в период на безпрецедентно ниска безработица. В Пловдивски регион например безработицата е под 2.8%, тук е и едно от най-ниските нива на младежка безработица. Изправени сме пред недостиг на работна сила, като виждаме потенциал в над 150 000 неактивни младежи, които по данни на статистиката не са нито в образование, нито в заетост. Те биха могли в тази ситуация в момента да търсят и да намерят подходяща за тях работа" - коментира той.

МТСП може да помогне на младите хора и на потенциалните им работодатели чрез подходящи мерки за квалификация, за обучение, включително за субсидиране на работни места, за адаптиране нуждите на съответното предприятие. Последното е изключително важно, за да могат, от една страна, фирмите да бъдат успешни и да намерят подходящия персонал, който да помага за тяхното развитие, а от друга страна - младите хора да имат не просто работа, а да имат гарантирани възможности за професионално и личностно развитие. 

През следващия програмен период по програмата за развитие на човешките ресурси България ще разполага с бюджет над 3.8 милиарда лева, което е безпрецедентно голяма сума. Това са средства не само за заетост, а и за социално включване на уязвимите групи и допълващи дейности.

"Само за младежки дейности има отделна приоритетна ос с бюджет от над 730 милиона лева. Говорим за дейности по субсидиране на работни места, обучение, придобиване на квалификация. В контекста на цялата промяна на европейско ниво, така наречен двоен преход - цифров и зелен, ние акцентираме много значително върху дигиталния преход и върху дигиталните умения" - посочи Кръстев.

Заместник-министърът допълни, че България ще разполага още и с над 320 милиона по Плана за възстановяване и устойчивост за предоставяне на дигитални умения за всички групи от населението. Амбицията на МТСП е да се подготвят младежи, които бързо да се включат в IT сектора, който гарантира не само сериозен принос към брутния вътрешен продукт на страната, допълнителна добавена стойност, а гарантира и изключително високи спрямо стандартите в страната доходи. "Това означава качество на живот, много млади хора останали в България и развитие на България с темпове, на които всички ни се иска" - каза Иван Кръстев.

Коментари

Още от последните новини