Бакалова не взе Оскара, Брад Пит я представи като бъдеща "голяма звезда"

Бакалова не взе Оскара, Брад Пит я представи като бъдеща

Първата българска актриса, номинирана за "Оскар" Мария Бакалова не успя да вземе заветната статуетка. Наградата за актриса в поддържаща роля отиде при смятаната и за фаворитка корейска звезда Юн Юх-джунг. Призът бе връчен от холивудския ас Брад Пит, който миналата година спечели първия си актьорски „Оскар“ - за поддържаща роля в „Имало едно време в Холивуд“. Той представи всяка една от претендентките за статуетката. Суперлативи обаче не спести за българската звезда. Той изтъкна, че Бакалова прилича на Мерилин Монро. „Тя ще бъде голяма звезда някой ден“, категоричен бе Пит.

Всички в моята категория са печеливши, заяви пък Юн Юх-джунг, като уточни, че филмите са прекалено различни, за да бъдат сравнявани.

 На 93-ата церемония Мария Бакалова се яви в бяла рокля на Луи Вюитон.


„От началото на наградния сезон исках да бъда принцеса в този момент“, обсясни Бакалова пред Vanity Fair. По думите й, героинята й в „Борат 2“ е като Пепеляшка. „И в истинския живот се чувствам така. Защото съм актриса от Източна Европа с голяма мечта да съм актриса в западното кино на Холивуд. Но ми беше казвано, че това никога няма да се случи“, заяви още екранната Тутар. Ето защо със стилистката й Джесика Пастър поддържат идеята за принцесата още от церемонията на Златните глобуси, в която Бакалова се включи дистанционно онлайн заради пандемията.

Именно коронавирусът пък е причината Оскарите за първа година да надраснат своя дом - „Долби тиатър“. Освен там, церемонията се състои в гарата Юнион стейшън, а включвания на живо се очаква да се правят още от Лондон и Париж.

Филмовият дух, обещан на зрителите от Содърбърг, се осъществи още от началото, докато Реджина Кинг се отправяше към сцената. Именно тя откри церемонията с трогателна реч за любовта към киното като борба против изолацията.

Първата награда за вечерта бе връчена пък на Емералд Фенел за сценария на „Обещаваща млада жена“. Тя започна с думите: „Стивън Содърбърг няма да е доволен от мен. Казаха ми да си напиша благодарствена реч и не го направих“. Въпреки това тя се събра бързо и благодари на актрисата Кери Мълиган, продуцентите, сред които и Марго Роби. Фенел отправи послание и към семейството си, най-вече към сина й, който се родил само дни след края на снимките на „Обещаваща млада жена“. Любопитен факт е, че за първи път жена печели в тази категория от 13 години насам.

Реджина Кинг връчи и второто отличие за вечерта - за най-добър адаптиран сценарий, което отиде при "Бащата". 

Режисьорът на Томас Винтерберг се възползва от опцията за по-продължителна благодарствена реч, след като триумфира с „Още по едно“ в категорията на международен филм. След като изброи всички участници в проекта, той посвети проекта си на дъщеря си Айда, която загуби живота си в катастрофа на 4 май 2019 г. „Някой си гледаше в телефона...“, обясни през сълзи режисьорът. Той разказа, че наследницата му е трябвало да участва във филма преди кончината си. „Това е нейният паметник“, довърши той под звуците на бурни аплодисменти.

Да рецитира китайска поема - с това пък Клои Жао посрещна своя "Оскар" за най-добър режисьор. Авторката на "Земя на номади" е едва втората дама с приз в тази категория в цялата 93-годишна история на Американската филмова академия. Наградата й бе обявена от Бонг Джуун-хо, който триумфира сред режисьорите миналата година. И този път той не изневери на себе си и говори на родния си език, а на терен в "Долби тиатър", откъдето бе неговото включване, имаше и преводач.

Изненадващо призът за най-добър филм не бе оставен за финала. "Земя на номади" бе обявен като победител в тази категория преди своите собственици да намерят статуетките за най-добри актьор и актриса в главна роля. Жао отново излезе на сцената в "Юнион стейшън" и благодари на целия си екип и общността на номади, с които се срещнали по време на снимките. "Моля ви, гледайте филма ни на възможно най-големия екран", призова от своя страна Франсис Макдорманд, която секунди по-късно бе обявена за актриса на годината.

Отличаването на най-добрия филм се случи след тъжния сегмент от церемонията - In Memoriam, с който бяха почетени всички кинодейци, с които трябваше да се сбогуваме през отминалата година.

Най-възрастният актьор, номиниран за "Оскар" - Антъни Хопкинс, си заслужи отличието тази година за превъплъщението си в "Бащата". Самата 83-годишна звезда обаче не присъстваше на събитието. Хопкинс си бе у дома в Уелс, като не се включи и чрез видео на церемонията на Оскарите. Само часове преди да обявят името му за най-добрия актьор той публикува видео от гробищен парк, където отдаде почит на покойния си баща Ричард.

"Академията поздравява Антъни Хопкинс и приема наградата от негово име", заяви Хоакин Финикс, който си тръгна със същия приз миналата година.

Коментари

Още от последните новини