Авокадото подобрява концентрацията при пълните хора

Авокадото подобрява концентрацията при пълните хора - E-Burgas.com

Ежедневното авокадо подобрява способността за съсредоточаване на пълните и затлъстелите хора, съобщават Медикъл експрес, цитирани от БТА.

Учените от университета на Илинойс в Урбана-Шампейн установиха това с 12-седмично изследване, обхванало 84 души с повече или по-малко излишни килограми. Те са получавали ястия с еднакви калории и макросъставки, но едната група всеки ден имала в менюто и по едно авокадо.

Направените в началото и в края на периода когнитивни тестове показаха, че авокадото подобрява показателите в единия от тестовете, който измерва недостига на внимание. При другите два когнитивни теста разлика няма.

Авокадото съдържа много лутеин, който подпомага паметта. Освен това е богато на мононенаситени мазнини и фибри. Възможно е те да допринасят за установените когнитивни ползи.

Възможно е и други хранителни източници на лутеин, фибри и мононенаситени мазнини, като зелените листни зеленчуци или яйцата също да носят подобни когнитивни ползи.

„От предишни изследвания е известно, че хората с наднормено тегло или затлъстяване са застрашени повече от когнитивен упадък и деменция като възрастни”, каза ръководителят на изследването проф. Наиман Кан. И допълни: „Затова искахме да проверим дали някакъв подход в диетата може да допринесе за когнитивното здраве, особено на средна възраст".

Коментари

Още от последните новини