Август е един от най-опасните месеци по морето

Август е един от най-опасните месеци по морето - E-Burgas.com

Август е един от най-опасните месеци на Черноморието. Често хората не се допускат във водата заради мъртвото вълнение и бурното море. Само за два дни двама се удавиха - 14-годишното момиче във Варна и възрастен мъж край Черноморец. За какво трябва да внимаваме и какви правила е необходимо да спазваме по време на лятната си почивката край морето? Най-важното правило, което трябва да спазват всички почиващи край морето, е да не влизат във водата при червен флаг. Нарушаването на тази забрана води до инциденти с фатален край.

Георги Есов, старши спасител, и Дирон Ръсовски, ръководител на спасителите във Варна, предупредиха, че плажуващите трябва да спазват указанията за невлизането в морето при бурно вълнение. Георги Есов сподели, че спасителите са абсолютно безсилни пред нежеланието на почиващите да не нарушават правилата. Ние нямаме никакви права да ги вадим насила от водата. Нашите мерки са превантивни. Затова винаги съм предлагал да се създаде т.нар. плажна полиция, които при наш сигнал да имат право да глобяват нарушителите и така ще намалим вероятността от летален край за някои от плажуващите, допълни той.

Дирон Ръсовски посъветва плажуващите да спазват указанията на спасителите. Правилата са за това, за да се спазват. Те създават сигурност както за туристите, така и за работещите на плажа. Призовавам ги да бъдат съвестни, да не употребяват алкохол и наркотици, да влизат само на упоменатите места във водата, каза той.

Коментари

Още от последните новини