Антични биберони показаха на изложба в Ахтопол

Антични биберони показаха на изложба в Ахтопол - E-Burgas.com

Глинени съдове, които в древността са служили за хранене на бебета, са показани в изложбата "Созопол - вечният град", експонирана в Музея на котвата в Ахтопол. Античните биберони имат специално изработено с ювелирно месйторство чучурче, от където малкото дете да може да пие течности. Съдовете са красиво изрисувани и очевидно са били използвани от заможни за времето си хора, обитавали някога Южното Черноморие.

Керамиката е изключително интересна, а много от предметите се показват за пръв път, след като са били открити по време на археологически разкопки.

Изложбата "Созопол - вечният град" беше открита по време на провелата се през миналия уикенд конференция "Християнството в Странджа и Одринска Тракия и борбите за самостоятелна църква", организирана от сдружение „Черноморски Странджа“ и нейният председател инж. Петър Кънев.

"В експозицията е представена класическата древност на Аполония - като морската врата на Странджа, която е един от районите с много голям ресурсен потенциал", каза археологът Димитър Недев, който откри изложбата в Ахтопол. 

Текст и снимк: Татяна БАЙКУШЕВА

Галерия
Коментари

Още от последните новини