Административният съд в Бургас пред европейските си колеги: Нашият стремеж е хората да вярват в нас!

Административният съд в Бургас пред европейските си колеги: Нашият стремеж е хората да вярват в нас! - E-Burgas.com

Европейските съдии ще посетят и фондация „Евгений Мосинов", създадена в памет на бургаския юрист и преподавател, която подпомага и стимулира талантливи студенти

Съдиите от Европа, които са на обмен в Районен съд – Бургас, посетиха и Административния съд в града. Председателят на Административен съд – Бургас, Чавдар Димитров, представи институцията, която ръководи, делата, които се разглеждат в този съд и структурата на административните съдилища в България.

"Административното право е важно за решаване на обществените дела и въпроси в едно демократично общество. Административните съдилища са гарант на европейските норми на отношения между гражданите и държавата.", коментира пред гостите съдия Димитров и допълни: „Нашият стремеж е хората да вярват в нас, като съдебна институция и с работата си целим да оправдаваме тази вяра". Чавдар Димитров обмени със своите европейски колеги знания относно прилаганото законодателство в различните държави.

Административният съд като първа инстанция разглежда издаването, изменението, отмяната или обявяването на нищожност на административни актове и договори; защита срещу незаконно принудително изпълнение, както и срещу неоснователни действия и бездействия на административни органи и длъжностни лица и други.

Европейските съдии наблюдаваха административни процеси, след което проведоха среща със съдия Боряна Димитрова, бивш член на Висшия съдебен съвет. Бяха обсъдени започналата съдебна реформа в страната, напредъка в електронното правосъдие, бързината на съдебните процеси и българското правораздаване.

Днес предстои представяне на Юридическия факултет и Правната клиника на Бургаски свободен университет. Пред гостите ще бъдат презентирани добри студентски практики и осъществяваната съвместна дейност на висшето учебно заведение с бургаските Окръжен и Районен съд. Европейските съдии ще посетят и фондация „Евгений Мосинов", създадена в памет на бургаския юрист и преподавател, която подпомага и стимулира талантливи студенти.

Галерия
Свързани статии
Тагове
Административен съд
Коментари

Още от последните новини