72% от българите смятат, че опасността от COVID-19 е преувеличена

72% от българите смятат, че опасността от COVID-19 е преувеличена - E-Burgas.com

Балканските народи са сред най-големите скептици относно заплахата от коронавирус

62% от българите се боят те или техни близки да не се заразят с коронавируса. Това показва експресно изследване на водещата световна асоциация "Галъп интернешънъл” във връзка с COVID-19. Според него българите са и сред народите, които в най-голяма степен намират опасността за преувеличена.

В изследването участват близо 25 хиляди души в 28 държави по целия свят. Сред тях са САЩ, Русия и Индия, едни от най-засегнатите страни – Италия, Южна Корея, Франция, Германия, Швейцария и т.н.

Балканските народи са онези, които в най-голяма степен намират опасността за преувеличена – общо 73% смятат така в Босна и Херцеговина и Северна Македония, в България – 72%.

Очаквано, на другия полюс са французи, нидерландци, австрийци, италианци – с над 70% мнозинства, които по-скоро не смятат или дори съвсем не смятат, че опасността е преувеличена.

Общо 67% от всички участвали в проучването споделят, че се боят, че те или техните близки могат да се заразят: 38% декларират, че се страхуват, а 29% признават, че се боят много.

Сред най-спокойните общества остават и немци и швейцарци, както и гражданите на Афганистан. Върховите стойности на боязън, очаквано, са в Италия – 90%.

Положителните оценки за правителствата в изследваните държави са 62%, а отрицателните са 32%. Изглежда, че най-доволни от реакцията на държавната власт са жителите на Австрия с 88%, последвани от Индия и Палестина.

Най-недоволни от реакцията на своите правителства по повод коронавируса са в Тайланд – 76% и Япония – 62%.

Удовлетвореността от правителствените мерки явно по-скоро няма връзка с броя на заразените, а с перспективите във всяко едно конкретно общество. Италианското общество, например (72% оценяващи позитивно дейността на правителството си в тази ситуация), е сред най-доволните от мерките на правителството.

Коментари