3 природни съставки, с които да преборим пърхота

3 природни съставки, с които да преборим пърхота - E-Burgas.com

Свръх секрецията на себум е проблем, който измъчва голяма част от хората. Както за повечето болести и неразположения в миналото, хората са използвали даровете на природата и за разрешаването на този проблем. Днес медицината и козметологията имат значително развитие в изследванията и проучванията, що се отнася до пърхота. Това обаче е още една причина за потвърждение на ефективността на природните средства. В следващите редове ще откриете кои са трите най-ползотворни, с които да се преборите с пърхота веднъж и завинаги.

Тип пърхот

Понякога се случва така, че вместо да си помогнем, правим точно обратното. Тези обърквания обикновено се случват, ако не можем да определим типа пърхот. Сухият се асоциира с лесно  отделящите се бели люспи, които могат да бъдат както по-големи, така и като прашинки. Той се получава, тъй като клетките се обновяват прекалено бързо, в резултат на което кожата на скалпа започва да се бели. Вторият тип е мазен, като той се изразява в сърбеж, жълтеникави полипи в корените, съпроводени от често омазняване на косата. Причината за отключването му са гъбички, наречени “маласезия”. Затова преди да прибегнете към избора на шампоан против пърхот първо се постарайте да разграничите вашия тип, или се консултирайте със специалист.

Природни лечители

Ето кои са и трите най-ефективни съставки, които можете да търсите във формулите на почистващите продукти за коса и да бъдете сигурни в тяхното действие.

Боровият катран се добива по естествен път от стичащата се по кората на дървото смола. Неговото лечебно действие е известно по земите ни отдавна и затова е разпознаваем компонент в борбата с пърхота, като той е подходящ именно за мазния такъв. Концентрира се върху гъбичките, като стопира развитието им. Тъй като може да допринесе за изсушаване на косата е препоръчително да третирате само корените, а дължините с подхранващ или хидратиращ шампоан.

Копривата е растението, което не само атакува пърхота и сърбежа, който го съпровожда, но и предотвратява косопада. Благодарение на богатството от витамини, калий, желязо и омега-3 киселини, копривата атакува възпалението на скалпа и го потушава. 

Хумата е вид глина, която е ефективен противник на кожните възпаления като акне и себореен дерматит. Тя извлича пърхота, без да изсушава или да причинява раздразнения на скалпа.

В природата са скрити всички лекове и естествени средства за красота, просто трябва да им се доверим така, както са го правили хората в миналото.

Коментари

Още от последните новини