29 се бориха за Богоявленския кръст в Поморие

29 се бориха за Богоявленския кръст в Поморие - E-Burgas.com

Силните пориви на вятъра и минусовите температури в Поморие не успяха да изплашат мъжете, решили да се борят за Богоявленския кръст днес. Двадесет и девет бяха общо смелчаците, които се хвърлиха в ледените води – 6-ма от кея в квартал „Св. Георги” и 23-ма от морската алея в центъра на града. Ритуалът в Ахелой бе отменен поради лошите метеорологични условия.

След тържествената литургия в местните храмове пръв улови Кръста 21-годишният Ангел Тодоров от Поморие. Младежът сподели, че се хвърля в зимното море за втора година и че за миг не се е поколебал дали отново да участва в ритуала.

Футболистът от ОФК „Поморие” Живко Илиев се оказа най-бързият плувец за втори пореден път. Както миналата, така и тази година, Илиев скочи от кея в квартал „Св. Георги” и пръв улови християнския символ.

Решителността на поморийските мъже бе аплодирана от десетки жители и гости на града. Те се включиха и в литийните шествия, тръгнали от църквата „Свето Рождество Богородично” и манастир „Свети Георги”.

Лично кметът Иван Алексиев поздрави всички за проявената смелост. Той им връчи награди, осигурени от Община Поморие, и благодари на участниците, че сърцато спазват традициите.

Коментари