18 града излизат на ”Поход за свобода” за жертвите на трафик на хора

18 града излизат на ”Поход за свобода” за жертвите на трафик на хора - E-Burgas.com

”Поход за свобода” в подкрепа на жертвите на трафик на хора се провежда днес едновременно в 18 български града. Информационната кампания се организира за пета поредна година и е посветена на Европейския ден за борба с трафика на хора, който беше на 18 октомври.

Инициативата събира граждани с активна обществена позиция, партньори и съмишленици в борбата с трафика на хора, като има за цел да обърне вниманието на българите към мащабите на трафика на хора и търговията с човешки съдби у нас, както и да разпространи информация за Националната телефонна линия за борба с трафика на хора 0800 20 100, съобщават организаторите.

"Поход за свобода" се провежда в 400 града в над 50 държави по цял свят и с това се превръща в най-мащабната инициатива в подкрепа на жертвите на трафик на хора в света.

Освен в София, Поход ще бъде проведен и в Пловдив, Бургас, Плевен, Сливен, Благоевград, Видин, Монтана, Смолян, Кърджали, Ямбол, Пазарджик, Габрово, Силистра, Разград, Русе, Шумен и Никола Козлево.

Според данни от доклада за 2017г. на Националната комисия за борба с трафика на хора, България продължава да е основно страна на произход за жертвите на трафик на хора, които биват трафикирани в чужбина, а според Европол страната ни все още заема водеща позиция сред страните в ЕС по отношение на брой трафикирани хора.

Похода за свобода ще се проведе днес от 11:00 часа с начална точка НДК (пред Войнишкия паметник с лъва, на мястото на бившия "1300 години България"). В София, Походът ще завърши в Античен комплекс "Сердика" (Ларго) с прожекция на късометражен документален филм, посветен на трафика на хора.

Коментари

Още от последните новини