1,1 млн лева отиват в Карнобат за саниране на сгради

1,1 млн лева отиват в Карнобат за саниране на сгради  - E-Burgas.com

Три жилищни сгради в Карнобат ще бъдат обновени и ремонтирани в рамките на проекта „Повишаване на енергийната ефективност в жилищния сектор в Карнобат-2“ .

От въвеждането на енергоспестяващите мерки, от подобряването на условията и качеството на живот и от удължаването на жизнения цикъл на многофамилните сгради ще се възползват общо 97 домакинства или общо 219 жители.

За финансиране на проекта бяха привлечени 1 172 785 лв. от Европейския фонд за регионално развитие и от националния бюджет по Оперативна програма „Региони в растеж“

По време на символичния старт на ремонта стана ясно, че община Карнобат се конкурирала с общо 27 други общини за този финансов ресурс , но въпреки това е успяла да защити своя проект и да спечели необходимите средства.

Трите сгради, които ще бъдат санирани, са разположени на ул „“Иларион Макариополски“  N:2, на ул. „Кирил и Методий“  N:18 и на ул. „Девети септември“ N:50.

Във всички тях ще бъде извършен демонтаж и подмяна на обшивки, водосточни тръби , шапки по комини и хидроизолация на покривите. Предвижда се подмяна на топлоизолация, почистване и измазване на фасадните стени, подмяна на дограмата на прозорците и монтиране на енергоспестяващо осветление

Трите блока имат и напълно изготвени технически паспорти, а притежаването на такива документи ще стане задължително от 2022 год. всички жилищни постройки в страната.

Очаква се ремонтните дейности по този проект да приключат до края на месец май.

Пред своите съграждани, които уважиха началото на ремонта, кметът Георги Димитров обяви, че общината кандидатства за финансиране на санирането на още девет жилищни сгради.

До момента в Карнобат са обновени 25 жилищни  и 11 общински сгради.

Коментари

Още от последните новини