Зоопарк Бургас показа разнообразие от Великденски яйца (Снимки)

Зоопарк Бургас показа разнообразие от Великденски яйца (Снимки)  - E-Burgas.com
Снимки Елеонора Дъбова

Зоопарк Бургас показа впечатляваща колекция от великденски яйца. Там се отглеждат различни видове екзотични птици, чиито яйца са с различен размер и натурални цветни окраски.

От великденската кошница се показват яйца от африкански щраус, ему, нанду, мини щраус тинаму, лебед и др. В истински хит за великденските празници обаче се превърнаха щраусовите яйца.

В едно щраусово яйце могат да се поместят около 48 кокоши яйца или от него могат да се направят 10 омлета. Заради здравата си черупка запази отлично качествата си до няколко месеца при стайна температура.

Теглото на яйцето е около 1,6 кг. Интересен факт за черупката на щраусовото яйце е че по нищо не прилича на останалите черупки, а се доближава най-много до слоновата кост. Затова се използва от специалистите като заместител в изработката на различни предмети.

А яйцето от австралийския щраус ему определено впечатлява с тюркоазения си цвят. И този вид яйца също са доста големи. Около 600 гр. Яйцата на емуто са едни от най-богатите на вкус и хранителни вещества. Белтъкът и жълтъкът са толкова гъсти, че наподобяват лепило. Дори когато са счупени, течността трудно излиза от тях.

Разнообразните птичи яйца, наредени едно до друго могат да образуват дъга от натурални цветове. Всяко от тях се отличава с различна форма, големина и дебелина на черупката. Всички те са загадъчни творения на майката природа./ Елеонора Дъбова

Галерия
Коментари

Още от последните новини