Зимните гуми вече са задължителни

Зимните гуми вече са задължителни - E-Burgas.com

От 15 ноември до 1 март шофьорите ще са длъжни да карат с гуми, предназначени за зимни условия или с гуми, чийто протектор е равен или по-голям от 4 мм. Досега протекторът беше 1,6 мм. Това стана след като депутатите приеха изменение в Закона за движение по пътищата (ЗДП) на второ четене днес. Компромисният вариант беше избран, за да могат шофьорите да ползват и летните си гуми, стига да не са много изтъркани, тъй като в някои части на България зимата е по-мека.

Идеята бе на Цветомир Михов (ГЕРБ) и бе подкрепена от 76 народни представители, а трима се въздържаха. Първоначалният вариант на транспортната комисия бе при сняг или лед да се кара с гуми, предназначени за зимни условия или с гуми с вериги. Той обаче доведе до спорове между депутатите от ГЕРБ. Според Делян Добрев няма задължения за зимни гуми в държавите по света, които са северни. По думите му има притеснения, че това изискване се въвежда чисто доброволно и се товари българският данъкоплатец. Той обърна внимание, че дори няма европейска директива, която да изисква това.

Колегата му Красимир Велчев посочи, че не се натоварва никой с това изискване. Според него трябва да има фиксирана дата за зимни гуми от 1 декември до 1 март. Кирил Добрев, също от ГЕРБ, добави, че не е необходимо да има европейска директива, за да се приеме разумно решение. Цветомир Михов предложи да се въведе изискване да се използват гуми, но да бъдат с протектор не по-малък от 4 мм. дълбочина. Партиотът Димитър Байрактаров посочи, че тази точка е изключително важна. Според него текстът трябва да е в полза на обществото и тяхната безопасност и в същото време да не им е в ущърб.

На днешното заседание депутатите приеха единодушно също забрана да се организират гонки по пътищата, отворени за обществено ползване. Участниците в така наречените гонки са заплашени с лишаване от право да шофират за 12 месеца и глоба 3 хиляди лева при първо прегрешение и съответно 3 години и 5 хиляди лева при рецидив. Депутатите приеха и по-строги мерки към младите шофьори.

На младите водачи се забранява да се движат по магистралата с повече от 120 км/час, а от 0 до 6 часа могат да управляват превозно средство само с придружител с над 3 години стаж. Новите водачи ще трябва да сложат на видно място на предното или задното стъкло знак, че той се управлява от млад водач. Забранява се също движението в насрещното, както и в лентата за принудително спиране, без да има повреда или причина за това.

Източник: Actualno.com

Коментари