Зимата се завръща със снежна буря

Зимата се завръща със снежна буря - E-Burgas.com

Седмицата започва с два необичайно меки за сезона дни. В най-топлата част на денонощието в понеделник термометрите ще гонят стойности между 13 и 18 градуса. Най-високите температури  ще са в централните и западните райони на Северна България и в централната част на Горнотракийската низина. Вятърът ще е силен около и следобед, с пориви от над 50 км/ч в почти цялата Дунавска равнина и на югоизток в полите на Странджа. Жълт код за силен вятър е обявен в почти цяла България, без югозападните и южните области.

В планините ще е топло за сезона и ветровито, със скорост на вятъра над 100 км/ч  – първо в западните планински масиви, а по-късно през деня по централните и източните склонове на Стара планина. Температурите в топлата част на деня ще са от 2 до 9 градуса над нулата.

Първи снежен циклон с по-значителни валежи у нас ще се развива в следващите дни над Централна и Източна Европа. Центърът на областта с ниско атмосферно налягане преминава северно от страната.

След високи дневни температури във вторник през деня, ще настъпи рязко захлаждане привечер и през нощта срещу сряда. Заради голямата разлика в атмосферното налягане, застудяването ще започне с много силни пориви на вятъра от северозапад. Температурите в западната половина на страната бързо ще паднат и валежите от дъжд ще преминават в сняг. По планините и проходите ще има навявания. Очакват се усложнения с трафика. Снежната покривка към края на работната седмица ще е между 5 и 15 см в равнините, до 20-25 см - в предпланинските райони и до 40-50 см - в планините.

Рязкото захлаждане ще е особено осезаемо, тъй като температурите ще паднат с 10-15 градуса и ще се задържат ниски до края на седмицата. Очакваме минимални стойности около минус 10 градуса през почивните дни.

 

Коментари

Още от последните новини