Зимата отпуска ледената хватка чак в средата на януари

Зимата отпуска ледената хватка чак в средата на януари  - E-Burgas.com

Ще има доста голям студ, който ще започне в петък вечерта и ще продължи и през следващата седмица, като може би на 12-13 януари "ще излезем от това студено време". Това коментира за БТА проф. д-р Христомир Брънзов - директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, който участва в Националния щаб във връзка с прогнозите за усложняване на метеорологичната обстановка в страната.

НИМХ-БАН участва в заседанията на щаба, като предоставя информация как се променя прогнозата за времето. За тази цел използваме всички ресурси, които имаме като модели и информация - от спътници, от радари, от станциите на НИМХ-БАН, за да изготвяме достоверни прогнози за щаба, обясни проф. Брънзов.

Валежите ще са основно на 5 и 6 януари, от 7-8 януари се очаква сериозно застудяване

Валежите ще са основно през тази вечер и утре, като ще са повече в Северна и Североизточна България, а след това - в събота и неделя, ще спират, прогнозира директорът на НИМХ-БАН. Ще има също и много силен вятър. Ще има и навявания, но "застудяването няма да е нещо уникално, което никога не се е случвало в България, но ни очаква сериозен зимен период", коментира проф. Брънзов.

Коментари

Още от последните новини