Земеделските производители излизат на пореден протест

Земеделските производители излизат на пореден протест - E-Burgas.com

Земеделските производители излизат на пореден протест пред ресорното министерство. Според тях политиката на държавата обрича бранша на фалит. Те настояват помощите по COVID мерките да се разпределят равномерно между различните сектори и обявиха гражданско неподчинение. Производителите напомниха, че в момента разпределението е 60 на 40 в полза на животновъдите.

През миналата седмица протести на земеделски производители имаше в различни точки от страната, като на някои места се стигна до блокада на пътища с тежка техника.

Оранжерийните производители също се включват в протеста с искане за адекватни помощи и компенсации. Иван Кабуров обяснява, че стойността на продукцията се е увеличила три пъти, а горивата и торовете също. "Получихме обещания, но никакви помощи. Плащанията по схемата за обвързана с подкрепа са намалени с 30% - 1300 лева на декар, вместо 1800. Между 6 и 7 лева се очаква да излезе продукцията на пазара. Очакваме да имаме 50% загуби, което ще доведе до много фалити", обясни той. Друг производител - Десислава иска 50% от разходите на работниците на постоянен трудов договор.

Коментари

Още от последните новини