Земеделци искат субсидии за създаване на овощни градини

Земеделци искат субсидии за създаване на овощни градини - E-Burgas.com

2566 земеделски производители са подали заявления по Схемата за държавна помощ за фермери, изпълняващи мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период за 2017 г. Приемът на заявления вече приключи, съобщиха Държавен фонд „Земеделие“.

До 13 април земеделските стопани трябва да се отчетат пред фонда за извършените дейности. Срокът за сключване на договорите и за изплащане на средствата е до 26 май 2017 година. Средствата, които ДФЗ предоставя, са за компенсиране на част от разходите на земеделските стопани за закупуване на продукти за растителна защита на трайни овощни насаждения, ягоди и малини. Съгласно еврорегламент от 2014 г. при отчитането по схемата ще се признават документи за разходи, извършени след подаване на заявлението за подпомагане.

За тази година по схемата е предвиден финансов ресурс от общо 4 млн. лева. Остатъкът от неусвоения през пролетта ресурс ще бъде разпределен за есенния етап на прилагане на помощта през ноември. Основната цел на държавната помощ е да се ограничат максимално загубите от разпространението на вредители по овощните насаждения, ягодите и малините.

Коментари

Още от последните новини