Зеленият сертификат за антитела ще важи за три групи хора

Зеленият сертификат за антитела ще важи за три групи хора - E-Burgas.com

Има три основни групи хора, за които ще важи зеленият сертификат, издаден въз основа на антитела. Това обясни пред БНТ имунологът проф. Радка Аргирова.От утре - у нас ще може да се издава зеления паспорт за хора с доказано наличие на антитела за коронавирус.

Проф. Аргирова обясни, че първата група хора, които ще могат да извадят сертификат са тези, които са си купили тест от аптеката и не са били регистрирани в системата. Втората група са тези, които са били в тежко състояние и веднага са приети болница, лекувани са и по тази причина не са влезли в националната система с тест, а са преболедували сериозно и си имат антитела. Третата група са тези, които  "са го изкарали на крак: - тяхната среща с вируса е протекла асимптомнно, но и те имат антитела.

Имунологът обясни, още, че сертификатът на база антитела ще важи за 3 месеца, защото науката доказала, че е възможно за три месеца да има изменение в антителата, след това трябва отново да се тестват.

Относно видовете тестове за антитела, тя обясни, че съществува стандартна проба на Световната здравна организация, с която всички се сравняват. "Ако стандартната проба е 100 единици, а тестът ви дава 10, вие ще трябва да умножите по 10 в случая, ако тестът ви дава 1,5 ще умножите по толкова, доколкото стане 100. В България е прието единицата за брой антитела да бъде 150", допълни проф. Аргирова. По думтие й такъв вид зелен сертификат вече се издава в Австрия, предстои да се въведе и в Швейцария. Това е страшно важно за здравните заведения, където голяма част от персонала прекара ковид, обясни проф. Аргирова.

Имунологът обясни, че за прилагането на трета доза ваксина официално разрешение за препаратите на "Пфайзер" и "Модерна", като за първия вид се прилага половин трета доза, а при "Модерна" - цяла. Тя уточни, че това не изключва да си сложат третата игла и тези, които са имунизирани с "Астра Зенека". Тя увери, че всички ваксини защитават от всички вирусни варианти.

Проф. Аргирова не изключи възможността у нас да възникне нов вид на ковид у нас. Никак не ми се иска това да се случва, засега сме с делта и делта плюс, непрекъснато се секвенират проби, допълни специалистът.

Коментари