Зеленият сертификат ще бъде безсрочен и годишен

Зеленият сертификат ще бъде безсрочен и годишен - E-Burgas.com
Снимка: ВМА

Безсрочен и годишен. Това ще е давността на зелените сертификати у нас.

Новите мерки и ограничения са закъснели, смята вирусологът проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология и член на експертния съвет по вирусология при министъра на здравеопазването. 

„Ако през лятото бяхме направили това, което сега се прави, щяхме да сме по-свободни“, каза тя пред БНР.
Проф. Аргирова отново припомни, че маската, дистанцията и ваксината предпазват от заразяване или от тежко прекарване на болестта.

"Много редки са случаите на зарязване след ваксиниране, дори и да има, симптомите минават леко, няма тежки усложнения, а смъртните случаи са единици. В болницата го виждаме всеки ден - от 60 души на легло двама са ваксинирани", каза тя.

"Постковид синдромът - сърдечни усложнения, белодробните са сериозни, начало на бъбречни заболявания, рядко усложнение на ендокринните органи, увреждане на централната нервна система. Някои от смущенията сами отминават, но има хора, при които не отминават", обясни проф. Аргирова.

Тя посочи, че сертификатът за ваксиниран ще стане безсрочен, а за прекарал COVID-19 - едногодишен. Предстои да бъде издадена такава заповед.

"Бустерната доза не е задължителна за всеки освен специалните случаи - хора над 65 години, хора с трансплантации, хора с имунологични страдания. Клетъчният имунитет е достатъчна гаранция да не се прави трета игла. Спадането на антитела е нормална тяхна динамика", обясни проф. Аргирова.

 

Коментари

Още от последните новини