Зелена сол - една от многото изненади на Панаира на солта в Бургас

Зелена сол - една от многото изненади на Панаира на солта в Бургас - E-Burgas.com

В горещите августовски дни графикът със събития е толкова натоварен, че екипът на Българска фондация Биоразнообразие реши да събере на едно място и по едно и също време любимите си празници – Панаира на солта и церемонията за Годишни награди на биоразнообразието и климата’22.

Панаирът на солта е събитие, което привлича интереса към морската сол и продукти, вдъхновени от Атанасовско езеро. Тази година акцент ще бъде „зелената сол“ – най-новият продукт от лагуната, за който можете да научите и да опитате, ако посетите щандовете на Панаира. От какво се произвежда, защо е „сол без сол“, как така е толкова зелена – това са само част от въпросите, на които ще получите отговор на соленото събитие.

Ще има детски работилници, където главни действащи лица ще бъдат пеликанът и фламингото. Ще има и специална изненада, свързана с един от най-масовите видове птици, които живеят в езерото в момента.

Пътуващата изложба Карикатури на тема “Икономия на средствата” от 25-то Габровско биенале, което се организира от Дома на хумора и сатирата в Габрово, ще бъде открита в 17.00 часа и ще гостува на „симБиотично“ до края на месеца.

На традиционния Базар на солта, освен сол от езерото, шоколад с морска сол и козметика, ще гостуват и различни артисти със своите вдъхновяващи произведения – керамика, бижута, естествено багрен текстил, авторски картички. Само тук ще може да бъде открит сапунът с кауза „Пеликан“, вдъхновен от Атанасовско езеро, който, освен че е розов на цвят, има форма на „бохор“ със сол.

Вече повече от 20 години Регионална инспекция по околна среда и води – Бургас и Българска фондация Биоразнообразие организират специален празник около 12 август, когато е излязла заповедта за обявяването на резервата през 1980 г., и тази година няма да направи изключение, а организаторите са подготвили голяма торта за рожденика.

В 18.30 часа ще започне церемонията на БФБ за връчването на Годишните награди за биоразнообразие и климат.

„Както обещахме миналата година, през 2022 наградите ще бъдат раздадени през лятото и на морето, за да избегнем всички затруднения на закрито. Идеята ни е да се поздравим и позабавляваме заради всичко, което сме постигнали през отминалата Година на биоразнообразието, която отмерваме от 22 май 2021 до 22 май 2022. Неслучайно сме поканили две страхотни групи да зарадват гостите – бургаската “Прегърнат облак“, които ще свирят между отделните категории, и група „РЕВЮ“, които ще забият накрая. Не е случайно и мястото, което сме избрали – емблематичното Атанасовско езеро, което винаги е служило като модел за симбиозата между опазена природа и бизнес, свързан с ползването на природни ресурси, но днес също е изправено пред не една и две заплахи“ – споделят организаторите от БФБ.

От БФБ се надяват, че ще съберат многобройна публика от приятели на Атанасовско езеро и на българската природа, както и активисти и журналисти с активна роля в опазване на биоразнообразието и борбата с климатичните промени. Те ви очакват на 13.08.2022 г. (събота), от 16:00 часа. Автентичното солничарско влакче ще вози гостите около симБиотично - само и единствено в този празничен ден.

Коментари

Още от последните новини