Здравното министерство предлага бързите антигенни тестове да са за сметка на НЗОК

Здравното министерство предлага бързите антигенни тестове да са за сметка на НЗОК - E-Burgas.com

Здравното министерство предлага бързите антигенни тестове да са за сметка на НЗОК. 

Антигенни тестове ще могат да бъдат извършвани след насочване от лекар от първичната или специализираната извънболнична медицинска помощ, съобщи МЗ.

С промяната се цели подобряване на качеството и навременността на медицинската помощ за пациентите и разширяване на дейностите за ранно откриване на инфекция с коронавирус. Ранното доказване на съществуваща инфекция у заразените лица и последващите мерки за тяхното карантиниране или изолация би довело до значително забавяне на разпространението на Ковид-19.

Необходимите финансови средства за прилагане на предложените от МЗ промени са в рамките на бюджета на НЗОК за съответната година.

Припомняме, че към момента пациентите могат да получават направление за PCR изследване за наличието на коронавирусна инфекция само след консултация от лекар специалист, а не от общо практикуващите лекари. С промяната се предвижда бързият антигенен тест за откриване на коронавирус да бъде назначаван от общопрактикуващите лекари или лекар специалист от извънболничната помощ, което значително ще улесни пациентите и ще разшири възможностите за извършване на изследвания за ранно откриване на инфекция с коронавирус, предаде bgonair.bg.

Коментари