Здравната каса ще изпраща СМС-и на пациентите

Здравната каса ще изпраща СМС-и на пациентите - E-Burgas.com

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще ни уведомява със СМС за разходите, които сме направили за лечението. Това обяви подуправителят на Касата д-р Йорданка Пенкова, цитирана от "Дарик". 
 
„Това е в далечна перспектива. Целта е пациентът да бъде уведомен за всеки разход, който се извършва по неговото ЕГН. Виждате, че с механизмите на контрола не може да постигнем целесъобразно разходване на публичния финансов ресурс, който е общ“, заяви д-р Пенкова по време на петата годишна конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор“.

В отговор на въпрос дали се предвижда въвеждане на ново ценообразуване на медикаментите, Пенкова каза, че не се предвижда такова и обясни, че ще се изписват най-евтините лекарства само на пациенти, които са с протокол и чието лечение сега започва и при условие, че има наличие от няколко медикаментa с еднакви показания и противопоказания. Подуправителят на касата уточни, че цената на лекарствата не се определя от касата и какъв медикамент ще бъде изписан на пациента зависи единствено от преценката на доктора.

„Разликата в цената на лекарствата не е в пъти, а тя е в няколко процента. Това в никакъв случай няма да доведе до изтегляне на лекарства от пазара, което от своя страна да ограничи достъпа на пациентите до тях“, беше категорична д-р Пенкова.

Коментари

Още от последните новини