Заводските цени са скочили, сочи статистика на НСИ

Заводските цени са скочили, сочи статистика на НСИ - E-Burgas.com

Заводските цени продължават да се повишават като за май ръстът им е с 3.9% спрямо същия месец на предходната година. Спрямо април има свиване с 1.2%, сочат данните на Националния статистически институт. На годишна база увеличение на цените е отчетено в добивната промишленост - с 5.2%, в преработващата промишленост - с 4.2%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.9%.

В преработващата промишленост по-съществено увеличение на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 13.3%, при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 6.1%, и при производството на електрически съоръжения - с 3.8%, а намаление е регистрирано при производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 0.5%.

Спрямо април по-ниски цени са регистрирани в преработващата промишленост - с 1.6%, в добивната промишленост - с 1.4%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.2%.

По-съществено намаление на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на основни метали - с 3.4%, и при производството на химични продукти - с 1.1%, а увеличение е регистрирано при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 1%, при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели и при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - по 0.5%.

 

Заводските цени на вътрешния пазар растат за година с 3.5%. Увеличение на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 9.7%, в преработващата промишленост - с 3.5%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.9%.

В преработващата промишленост отчетен спад на цените с 2.5%. По-съществено намаление спрямо предходния месец се наблюдава при производството на основни метали - с 3.7%, при производството на химични продукти и при производството на превозни средства, без автомобили - по 1.2%, а увеличение е отчетено при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 1.3%, при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон и при производството на изделия от каучук и пластмаси - по 1.1%.

Коментари

Още от последните новини