Затвор за членове на банда, готвела покушения срещу прокурори и полицаи

Затвор за членове на банда, готвела покушения срещу прокурори и полицаи - E-Burgas.com

Наказания от по 8 и 4 години „лишаване от свобода“ постанови Специализираният наказателен съд на И.Й. и П.С. за ръководене на организирана престъпна група за производство, държане и разпространение на наркотици в София, наречена „Фирмата“, както и за подготовка на убийството на двама прокурори и двама разследващи полицаи, информираха от държавното обвинение предаде "Нова".

Съдът постанови пет години „лишаване от свобода“ на подсъдимия по същото дело С.Г. затова, че подбудил ръководителите на групата да организират покушенията. Поръчката била възложена от С.Г. от затвора, където изтърпявал наказание за друго престъпление. 

На двама от подсъдимите по делото съдът наложи ефективни наказания от по 5 г. „лишаване от свобода“, а на други двама – по 4 г.

Десетима от подсъдимите за участие в престъпното сдружение признаха вината си преди приключване на съдебното следствие, постигнаха споразумения с прокуратурата и вече изтърпяват ефективни наказания от 2 до 4 г. затвор.

Събраните от прокуратурата доказателства сочат, че И.Й. и П.С. организирали престъпната група в началото на 2018 г. Целта била не само производство, държане и разпространение на наркотици на територията на София, но и установяване на монопол на наркоразпространението в града. За целта били налагани силови методи над конкуренти, дилъри и длъжници. Кой да бъде наказан или принуждаван, определяли ръководителите.

Групата разпространявала цялата гама от наркотични вещества, като най-често се снабдявала със стока на едро от нелегални търговци от Турция и Македония. Освен това, сама произвеждала амфетамин и марихуана в Костинброд с личното участие на ръководителя И.Й, имала и своя складова база във вила край града.

За кратко време участниците изградили мрежа от свои разпространители в различни квартали на столицата. Със заплахи и побои за тях били принуждавани да работят местни дилъри, в т.ч. и 13-14-годишни ученици. Групата разполагала с общ автомобилен парк, спазвала и строга конспиративност в контактите между участниците. За всеки наркотик било използвано кодово название: кокаинът бил наричан „лъвове“, хероинът – „кафе“, екстазито – „копчета“ или „бонбони“, марихуаната – „коприва“ или „долари“, амфетаминът – „алфа ромео“, „камък“ или „сиренце“ и пр.

Още в средата на 2018 г. престъпното сдружение постигнало рекорд в разпространението за ден – килограм марихуана, 10 000 таблетки екстази, почти килограм амфетамини.

Групата организирала разправа и с хората, които пречели за бързо развиващата им се незаконна дейност - прокурори и служители в МВР, които водели разследвания и участвали в съдебни заседания срещу участници в престъпното сдружение и техни близки.

През май 2018 г., по поръчение на С.Г., ръководителите на групата планирали покушенията на двама магистрати и двама полицаи. Това включвало осигуряването на оръжия и преки извършители, установяването на адреси и автомобили, обичайните им маршрути и навици. С подготовката се заели И.Й. и С.П. До изпълнение на планираните покушения не се стигнало поради разкриването и задържането на участниците на 27.06.2018 г.

Припомняме, че отново по поръчение на С.Г., през 2016 г. надзирател в Софийския затвор бе убит, дилър на наркотици бе тежко ранен с мачете, а маскирани пребиха началника на Клиниката по ортопедия в болница „Св. Анна” проф. Стефан Станчев. Вследствие на побоя докторът загуби едното си око. За тези си деяния С.Г. е подсъдим по друго дело на Специализирания наказателен съд.

Присъдите на Специализирания наказателен съд на 7 участници в ръководената от И.Й. и П.С. престъпната група не са окончателни и могат да бъдат обжалвани и протестирани пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Коментари

Още от последните новини