Засилени проверки за чистотата на плажовете

Засилени проверки за чистотата на плажовете - E-Burgas.com

Със започването на летния туристически сезон по родното Черноморие, съвсем естествено отново на дневен ред е въпросът за чистотата на плажовете и водата. Това лято две институции ще инспектират българските брегове. Това са съответните Регионални инспекции по околната среда и водите, които ще правят химичния анализ на водата, и Регионалните здравни инспекции, които ще следят за наличието на опасни микроби и състоянието на храните, които се продават.

Експертите ще контролират дали на местата за къпане има опасни бактерии, като ешерихия коли и ентерококи, които причиняват сериозни стомашно-чревни разстройства. Екоминистерството плаща 750 000 лв., за да спре замърсяването в Лозенец, където през миналата лято имаше огромен проблем със замърсяването на морската вода. Това доведе до затварянето на плажа, сочен за един от тузарските по нашето Черноморие. Проблемът в Лозенец е малкия капацитет на пречиствателната станция. Сега се изгражда допълнителен резервоар, който трябва да заработи до дни. До сега проби са взети от 47 плажа по Южното Черноморие.

Проверяват се включително сигналите от граждани за фекалии. Регионалната инспекция по околна среда и води изследва всички води, които се заустват в Черно море. На този етап няма отчетено отклонение от нормите. Всички резултати от взетите проби до този момент имат отлични показатели. Проверките ще продължат през цялото лято. / Vsekiden.vom

Коментари

Още от последните новини