Защо се мразят Рони О‘Съливан и Стивън Хендри?

Защо се мразят Рони О‘Съливан и Стивън Хендри? - E-Burgas.com

Българската снукър публика има уникалния шанс в рамките на четири дни между 5 и 8 септември в Пловдив, София, Варна и Бургас да гледа на живо Битката на титаните на джентълменския спорт – Рони О‘Съливан срещу Стивън Хендри. Да, мачовете между тях са по-скоро демонстративни, защото не са част от ранкинг турнир, но ако някога в някой спорт може да става дума за състезателен характер в „контрола“, то това е именно Рони – Хендри. Припомнете си мегадуела между Флойд Мейуедър и Конър Макгрегър, за всеки от които беше важно да спечели, но можем ли да говорим за губещ в случая, когато единият прибира 350 милиона от шоуспектакъла, а другият – 100 милиона?

Рони О‘Съливан и Стивън Хендри няма да приберат милиони за мачовете си в България, но ще искат повече от всичко да се победят. Защото съперничеството им няма подобно в света на снукъра, а и като цяло има малко аналогии в спортния свят. Защото Рони ще иска да победи повече от всичко и Джон Хигинс, но това е човек, когото Ракетата уважава безкрайно много, човек, на когото Ракетата се възхищава.

Рони О‘Съливан не просто не уважава Стивън Хендри, той ненавижда Стивън Хендри и всичко започва в периода 1999 – 2002 година. „Играх срещу него тук („Крусибъл“) преди няколко години (точната година е 1999) и тогава имахме това правило за пропуск. Аз не можах да ударя нито една топка, а опитът си беше добронамерен, просто пропуснах. И не можех да повярвам, когато той ме обвини, че съм пропуснал нарочно и върна бялата на предишната позиция. Имах високо мнение за Стивън до този момент, но тогава ми падна в очите, нямам никакво уважение, защото и той няма. 

Най-доволен ще съм да го пратя вкъщи в Шотландия за едно хубаво лято“, казва Рони, цитиран от „Гардиън“. Изказването му е преди полуфинала с Хендри на Световното първенство през 2002 година, който, между другото, печели Хендри със 17:13. Със същия резултат в полза на шотландеца приключва и мача с въпросния инцидент през 1999 година, който също е полуфинал в „Крусибъл“. 

Е, Рони не праща Хендри вкъщи за „едно хубаво лято“ в момента на изказването пред „Гардиън“, но представете си как се е чувствал само две години по-късно (2004), когато размазва шотландеца със 17:4 отново в „Крусибъл“, отново на полуфинал. Следващата им среща на Световно първенство също е в „Крусибъл“ и също е на полуфинал, като също завършва с разгром за Рони срещу рекордьора по титли – 17:8. Не е никак зле, когато говорим за материализиране на желание за истинско спортно отмъщение в идентична фаза от идентичната най-голяма снукър сцена...

Има още интересни моменти от изказването на Рони, цитирано от „Гардиън“, преди дуела през 2002 година.

„Бих го поздравил, ако го видя, защото е трудно да игнорираш някого, но иначе не е моята чаша чай (типичен британски идиом за нещо, което ти е неприятно). Знам, че ако ме победи, е си оголи задника пред мен и ще се хили злорадо. А аз само ще му каза „браво, връщай се към тъжния си животец сега“. 

Друг аспект от неприязънта на Рони О‘Съливан към Стивън Хендри може да се намери във факта, че в даден период от кариерата им двамата са били с един и същи мениджър – Иън Дойл. Ето какво обаче има да каже Ракетата по този случай:

„Винаги бях втора цигулка на Хендри винаги. Изобщо не ги уважавам и двамата. Това е една масивна шайка. Никой в агенцията няма да постигне успехи, защото просто атмосферата е такава. Точно затова се справям толкова добре, откакто ги напуснах. Според мен и други хора ще се справят много по-добре, ако ги напуснат, но не им стиска да го направят.”

В интерес на истината, когато става въпрос за мениджъри, Рони О‘Съливан се е чувствал по подобен начин и в по-късен етап от кариерата си, когато имаше един и същи промоутър с Джъд Тръмп – Джанго Фън. Гения от Чигуел го напусна поради идентични причини, но впоследствие двамата запазиха добри отношения и когато се засекат по турнири и демонстративни събития, вечерят заедно и с нищо не подсказват, че таят лоши чувства един към друг. Сега Рони изглежда много доволен от работата с мениджъра си Джейсън Франсис, който е създателят на въпросните серии „Тура на легендите“, част от които са именно четирите мача на българска земя срещу големия му опонент Стивън Хендри.

Ако тези факти ви провокират да гледате с повече интерес и слагат щипка пикантност към предстоящите дуели, добре. Ако не – няма значение, Рони О‘Съливан и Стивън Хендри не се готвят за демонстративни мачове в България, а за същински дуели на зеленото сукно...

sportal.bg

Коментари

Още от последните новини