Заразените с коронавирус у нас са 2585

Заразените с коронавирус у нас са 2585 - E-Burgas.com

2585 са заразените с коронавирус у нас. Положителните проби за денонощие са 25 Това обяви началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски на последния редовен брифинг на Щаба предаде "Нова".

Излекувани са нови 116, а починал е само 1. За последното денонощие има един нов случай на заразено лице до 18 години. Става дума за 17-годишен младеж от София, който е на домашно лечение с минимална симптоматика.

270 са заразените медицински лица. Двама са новозаразените лекари – един от Пловдив и един от Сливен. Процентът на заразен медицински персонал е 10,4% от общата бройка.

"Това е стотният ден от създаването на Щаба. Броят на брифингите, без извънредните и участието в други, е 129. Лабораториите в началото бяха 2, сега одобрнеите от МЗ са 32 лаборатории, а общият брой на лабораториите, които работят с коронавирус, са 143. Изследваните проби са 193 732, от които 85 435 са PCR. Всички останали страни отчитат общия брой на своите изследвания. ние казахме, че накрая ще обобщим резултатите - 27 677 са на един милион население", обясни Мутафчийски. 

3438 са положителните PCR теста. Това е почти 1000 бройки повече от заразените лица. Това е, защото има повторни проби. Болниците, лекували пациенти с коронавирус, са 77. 

"Бяхме подготвили обширно изложение с дейността на Щаба, но ние сме ви запознавали всеки ден с дейността ни. За това ще го направя сбито. Тенденциите, които се прогнозираха, се оправдаха. Говореше се за няколко пика. Знаете, че основната философия за управление на тази криза, с ограничен ресурс, да се поддържа ниска заболеваемост, за да мож здравната система да се справи с всички предизвикателства. Което беше изпълнено. Разбира се, имаше и моменти, например болницата във Видин, която вече не можеше да приема болни", обясни Мутафчийски.

Такива проблеми, според него, са възникнали в болниците в Ямбол, Пазарджик и Сливен. 

"Повишена бройка на заболкеваемост се наблюдаваше в началото на април месец. След това се забеляза пик на смъртността. Следващият момент, в който имаше повишена заболеваемост е в седмица 20-26 април. Тогава достигнахме най-голям брой новозаразени - 433 души. Дотогава бяхме стигали до 293 случая. За наша радост повече не достигнахме такъв пик. Закономерно след това имаше спадане. ОТкриха се много клъстари, които бяха туширани, но не можа да се предотврати повишената смъртност. В средата на май се регистрираха 18, а след това и 20 случая", разкри началникът на Щаба. Според него в момента се наблюдава преплитане на кривите.

Мутафчийски обяви и кои са най-естите симптоми - кашлица, температура, пневмония. Най-честите придружаващи заболявания пък са диабет, белодробни заболявания.

"В днешния ден ми се иска да благодаря на всички граждани, които със своята дисциплина успяха да запазят своето здраве, както и това на своите близки. Искам да благодаря на всички колеги, които работиха много осърдно, успяха да се реорганизират. Но най-вече на тези, които работят на първа линия, които се справиха с този огромен проблем. Искам да благодаря и на областните управители и кметове, които първи се организираха и създадоха местни кризисни щабове", заяви Мутафчийски. Той благодари също така и на доброволците, правителството, органите на МВР и пожарната. 

"Цифрите говорят. Мисля, че и народът разбра, че мерките бяха навременни", обяви проф. Тодор Кантарджиев, който даде за пример главният епидемиолог на Швеция, който призна, че е сгрешил с предложените мерки.

"Изследването в Пловдив върви активно. Предстои да бъде даде информация за него", обяви доц.д-р Ангел Кунчев. Относно клъстъра в Сърница, той е на мнение, че масовото заразяване е в резултат на религиозни празници.

"Предприехме мерки, най-напред в социалните домове. Изследвали сме персонала и резултатите са положителни. Подобен е резултатът с детските градини. Както прогнозирахме, посещението е под 50%. Взимат се мерки, за да не се заразят децата. Знам само за един случай ", обясни Кунчев.

Коментари

Още от последните новини