Започват проверки на пълначните станции за пропан

Започват проверки на пълначните станции за пропан - E-Burgas.com

След публикации в медиите за огромния брой опасни газови бутилки и във връзка със зачестилите инциденти с газови бутилки през последните месеци, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) стартира масирани проверки на пълначните станции и пунктове за зареждане в цялата страна, които по данни на ведомството са 311.

От началото на годината от агенцията са проверени и общо 138 пълначни станции за транспортируеми съоръжения под налягане и пунктове за пълнене на бутилки до 5 литра (туристическите газови бутилки - б. а.). По време на инспекциите са констатирани 14 нарушения, като най-чести са: липса на извършен годишен преглед; неводене на дневник на проверените бутилки, в който се записва фабричният номер на бутилката и вместимостта й, както и теглото на напълнената газ. За констатираните нередности инспекторите на ДАМТН са съставили 14 акта за нарушение.
От ДАМТН уточняват, че е засилен и контролът в търговската мрежа, за да се гарантира на потребителите, че предлаганите газови уреди отговарят на всички изискания за безопасна експлоатация.

Според хора от бранша голяма част от газовите бутилка за пропан-бутан за битова употреба са опасни, защото нямат клапан за изпускане на налягането. Освен това много от тези балони не са проверявани с години и са много стари. Другият проблем е нелегалното пълнене на бутилки за битова употреба на автоколонките за автогаз, където има риск от препълването им, носещо голяма опасност от изтичане на газта.

Коментари