Започват постите преди Успение Богородично

Започват постите преди Успение Богородично - E-Burgas.com
vesti.bg

От 1 август започват постите преди големия християнски празник, посветен на Божията майка Успение Богородично – 15 август.

Това са най-кратките пости и тяхната цел е вярващите да се подготвят за предстоящото преселение на Пресвета Богородица от земния живот към живот във вечността при нейния Син.

На всяко първо число от месеца в храмовете светяват вода.

С прясната светена вода трябва да наръсите членовете на вашите семейства и вашите домове, както и работното си място също, като не влизате и не ръсите в банята и в тоалетната.

В знак на почит към празника, на 1 август във всяка църква светяването на водата се извършва с  пресен зелен босилек, сподели свещ. Георги Атанасов от храм „Свети Георги“ в Смолян.

Отивайки на църква, вие ще се поклоните на изнесения Кръст, ще си вземете прясна светена вода,  за да бъдете здрави.

На 1 август, според календара на  БПЦ, почитаме паметта на няколко мъченици от Стария завет – Светите братя Макавеи, тяхната майка Соломония и техният учител свещеникът Елеазар.

Те са живели по времето, когато сирийският цар езичник Антиох Епифан завладял древния Йерусалим и започнал да принуждава народа да се покланя на идолите. Който откаже го сполетявала мъченическа жестока смърт.

Отстоявайки своята  вяра в Единния и най-истински Бог, изброените по-горе християни станали мъченици през  180 г. пр. Хр.

Коментари

Още от последните новини