Започват масови проверки на пиратки и празнична украса

Започват масови проверки на пиратки и празнична украса - E-Burgas.com

Започват масови проверки на играчки, пиратки и други пиротехнически изделия и празнична украса, съобщиха от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Следенето инспекторите на ДАМТН за безопасното разпространение в търговската мрежа на играчки, задвижвани с батерии, електрически светлинни гирлянди, пиротехнически изделия и ще се прави съвместно с Комисията за защита на потребителите (КЗП) в рамките на кампанията „Безопасна Коледа“ 2017.

Тази година проверките тръгват най-напред в търговските обекти в големите областни градове, където са съсредоточени най-масовите потребителски потоци преди предстоящите празници. По време на проверките, инспекторите на ДАМТН следят с повишено внимание за наличието на: маркировка за съответствие; инструкция за употреба; наименование и адрес на икономическия оператор, формални и видими несъответствия при продуктите, които могат да се установят по време на проверката; наличие на специфични предупредителни текстове, свързани с безопасната им употреба.

За констатираните несъответствия на всички проверени, по време на кампанията, играчки, електрически продукти за коледна украса и пиротехнически изделия, Държавна агенция за метрологичен и технически надзор и Комисията за защита на потребителите ще предприемат законосъобразни действия.

По време на „Безопасна Коледа“ 2016 инспекторите на агенцията са извършили проверки на над 1280 различни продукти, като за 298 от тях е установено, че не отговарят на изискванията. ДАМТН е съставила 111 броя акта за установяване на административни нарушения на обща стойност 55 000 лв. Сред най-честите нарушения, които инспекторите на агенцията са констатирали са били: липса на СЕ маркировка, която да удостовдерява, че продуктът е произведен съгласно утвърдените европейски стандарти; липса на инструкции на български език; липса на декларация за съответствие, за продуктите, при които тя задължително трябва да ги придружава; липса на задължителните предупредителни текстове, свързани с безопасната употреба или без превода им на български език; липса на информация за наименование и адрес на отговорния икономическия оператор, което е важно, което позволява да се проследи произхода на продукта.

Започналата от началото на седмицата национална кампанийна проверка „Безопасна Коледа“ 2017 е под егидата на Министерството на икономиката. Инициативата се провежда ежегодно, като има за цел фиктивното и ефикасното подпомагане на потребителите за осигуряване и гарантиране на безопасното протичане на Коледните и новогодишни празници, припомнят от ДАМТН.

Наскоро митниците хванаха 322 кашона с 1,672 млн. нелегални пиратки. От ведомството припомниха, че установяването на нарушението е заради невалидни превозни документи на тира, с който са били транспортирани. „Те няма как да са валидни, след като стоката не е била декларирана стоката идваща от друга страна на ЕС, защото за нея са липсвали съответните сертификати“, уточниха от пресцентъра на митниците. От там добавиха още, че на година обикновено се хваща по една такава пратка с нередовни пиротехнически изделия.

Коментари

Още от последните новини