Започват археологически проучвания на мястото на бившата станция на МВР в Поморие

Започват археологически проучвания на мястото на бившата станция на МВР в Поморие - E-Burgas.com

Теренът на бившата почивна станция на МВР бе прехвърлен на Община Поморие в края на 2019 г. Имотът, разположен върху площ от 2314 кв. м., е в непосредствена близост до храм „Преображение Господне”, архитектурен резерват „Стари поморийски къщи“ и новото рибарско пристанище.

С намерение да превърне уникалното място с впечатляваща морска гледка в крайбрежен парк, Община Поморие започна почистване на района и събаряне на старите и опасни постройки. При почистването, работници попаднаха на два строителни архитектурни елемента – мраморни база и колона, разположени в близост до старата църква „Преображение Господне“.  В края на м. август 2020 г., за намерените находки бе уведомен  Регионалният исторически музей в Бургас и бе свикана експертна комисия на Министерство на културата, която потвърди вероятността елементите да произхождат от една по-стара постройка, вероятно базилика, предхождаща описаната средновековна църква от IX век.

Предложението на комисията е преди осъществяване на инвестиционното намерение на Община Поморие за изграждане на парк, да се извършат пълни археологически проучвания на терена. Това наложи преустановяване на дейностите в бъдещия парк и ограждане на терена до установяване наличието и на други архитектурни структури в него.  Средства за тези проучвания са предвидени в проектобюджета на Общината за 2021 г.

Крайбрежната зона, която не попада в обхвата на проучванията, е в процес на обновяване – ремонтирани са тротоарите, монтирани са стълбищни парапети, бетонови елементи, предпазен зид и др. Поставени бяха и четири нови пейки, дарени на Поморие от собственик на апартамент в града, пожелал анонимност.

Коментари

Още от последните новини