Започнаха масови проверки за предпазни колани

Започнаха масови проверки за предпазни колани - E-Burgas.com

"Пътна полиция" започна масови проверки за използването на предпазни колани в автомобилите. Във фокуса на акцията са пътниците на задната седалка, които по-често са в нарушение, показа БНТ. При полицейската операция глоби грозят и мотористите без предпазна каска. Само в първите два месеца на тази година полицията е установила над 9 хиляди случая, при които пътниците и водачите са били без колан или мотористите без каска.

Отговорностите на шофьора са с една повече след промените в Закона за движение по пътищата от миналата година, припомнят от "Пътна полиция".

Полицейските проверки досега показват, че по-дисциплинирани в слагането на колан са водачът и спътникът му на предната седалка за разлика от возещите се отзад. През изминалата година са установени близо 62 000 случая на пътници без колан и мотористи без каска. Глобата е 50 лева. В акцията, която продължава до неделя, полицията ще проверява и дали децата в автомобилите са в столчета.

От "Пътна полиция" предупреждават, че децата без столче могат да се наранят сериозно дори и при най-лекия пътен инцидент.

Коментари

Още от последните новини